23 mei: Europese verkiezingen

Op donderdag 23 mei worden er weer verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. ‘Brussel’ en de Europese Unie lijken wellicht ver van je bed, saai en ingewikkeld, maar ook voor de hengelsport is Europa belangrijk.

Europa speelt een fundamentele rol als het aankomt op onze natuur en ons landschap. Maar liefst 80% van onze natuur- en milieu- en visserijwetgeving wordt in Brussel bepaald. Hoe schoon ons water moet zijn, hoe duurzaam onze landbouw moet of kan zijn, hoeveel er mag worden gevist, welke dieren bescherming nodig hebben en zo veel meer! Op 23 mei 2019 zijn de Europese verkiezingen en kiezen we welke partijen de koers van Europa gaan bepalen. Wat staat er op het spel? En wat vind jij belangrijk?

Wat is belangrijk voor de sportvisserij?

Schoon water: de Europese Kaderrichtlijn Water verplicht lidstaten om onze wateren schoon te maken en te houden. Ook regelt ze ruim baan voor trekvissen.
Bescherming trekvissen: de Europese Habitatrichtlijn beschermt trekvissen zoals de zalm.
Visstandbeheer: het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) beschermt commerciële visbestanden tegen overbevissing en streeft een eerlijke verdeling tussen landen en visserijsectoren na. Het is heel belangrijk dat de hengelsport een volwaardige positie krijgt in het GVB.

Kortom genoeg redenen om naar de stembus te gaan. Stem op 23 mei en laat Europa jouw koers weten!

Share this post