Albert Leeuwis wint NK Bootvissen 2021

Albert Leeuwis (58) uit Wijngaarden heeft afgelopen weekend het NK Bootvissen 2021 – georganiseerd door Sportvisserij Nederland – op zijn naam geschreven. Op de Oosterschelde stelde hij zijn kampioenschap veilig met een tweede plaats in de tweede periode en een derde plaats in de laatste periode.

Voorafgaand aan de finale stonden de deelnemers stil bij collega-bootvisser Ger Zantboer, die daags na de tweede wedstrijd van het kampioenschap plotseling was overleden. Aan dek van de Maatje Adriana werd een minuut stilte gehouden, waarbij de vlag halfstok hing en als laatste groet die keer de scheepshoorn klonk. Hierna ging de eerste periode van start. Vanwege het naderende slechte weer – met veel wind en winterse buien – was besloten om uit te wijken naar de Oosterschelde. Hier is de vis momenteel massaal aanwezig en bleek het vissen goed te doen met een grote boot.

Moeizame start

Niet geheel verrassend vielen de vangsten in de eerste periode tegen. De getijdestroming moest nog op gang komen en alleen door het aas in beweging te brengen was de vis te verleiden. Pim Troost en Mark van Wanrooij wonnen respectievelijk aan bakboord en stuurboord. In de tweede periode kwam de vis los en won Van Wanrooij opnieuw zijn sector. Aan de andere zijde won Arjan Stelwage, die daarmee koploper Albert Leeuwis steeds verder naderde.

Kampioen Albert Leeuwis met een prachtige schar.

Beslissing

De beslissing viel in de laatste periode, waarin twee outsiders hun sectoren wisten te winnen. Piet Buijk schreef de bakboordzijde op zijn naam en Ernest Ripson ving op de punt van de boot beduidend meer vis dan zijn concurrenten. Aan het eind van de rit bleek dat Albert Leeuwis met zijn tweede plaats in de tweede periode en derde plek in de laatste periode het kampioenschap had gewonnen. Met een flinke hagelbui kwam het kampioenschap ten einde, waarna terug aan wal de uitslag werd opgemaakt en Leeuwis werd gehuldigd.

Relaxt vissen

“De laatste twee á drie jaar vis ik puur voor m’n plezier en daardoor relaxter. Ik denk dat dat mijn visserij ten goede komt”, zoekt Leeuwis terugblikkend naar een verklaring voor zijn overwinning. “Ik vis momenteel met veel vertrouwen en mijn vangsten vallen al een hele tijd bepaald niet tegen.” De wedstrijdspanning was afgelopen zaterdag bij iedereen voelbaar, want vooral in de top zat alles kort op elkaar. Uiteindelijk draaide ik op het laatst nog drie vissen binnen, dat beetje geluk heb je ook nodig. We kunnen terugblikken op een mooie finale en deze overwinning stemt me trots.”

Volledige uitslag

Klik hier voor de volledige uitslag van het NK Bootvissen 2021.

Share this post