Amerikaanse hondsvis onder de loep

De nieuwsbrief “Kijk op Exoten nr 32” is uit. Hierin is onder andere aandacht voor een onder de sportvisser minder bekende soort genaamd de Amerikaanse hondsvis. Verder vind je in deze nieuwsbrief een verhaal over het nieuwe BNRZ record blauwneus.

De Amerikaanse hondsvis (Umbra pygmaea) vang je niet zo snel aan de hengel omdat deze soort in Nederland de hoogste dichtheden heeft in zure wateren waar andere vissen het niet zo goed doen of geheel afwezig zijn. Als sportvisser kies je liever een visrijk water.

Dit visje komt zoals de naam al verklapt oorspronkelijk uit Amerika. Het eerste deel van de wetenschappelijke naam ‘Umbra’ betekend ‘schaduw’ of ’teruggetrokken’ en dat verklaart ook meteen waarom ze zich met zonnig weer niet snel in open water laten vangen. Het tweede deel ‘pygmaea’ wijst op zijn relatief kleine formaat. Ze worden maximaal 13 cm lang.

Hond?

Maar wat heeft die hond er dan mee te maken? De naam hondsvis is gebaseerd op de wat onhandige manier van zwemmen waarbij de borstvinnen een groot deel van het werk doen. Dit lijkt wat op de trappelende bewegingen die een zwemmende hond maakt. Echt efficiënt is dit niet want het is een hele trage vis.

Heb jij een Amerikaanse hondsvis gevangen? Meld hem dan op ons vangstenplatform MijnVISmaat.

Meer leuke weetjes over deze soort lees je in de “Kijk op Exoten nieuwsbrief nr 32” van RAVON. Ook de negatieve effecten van het voorkomen van deze vis en vind je er, evenals een verhaal over het nieuwe BNRZ record blauwneus. 

Share this post