Bijzondere terugmelding karper

Op 6 mei viste Michel Gorter met zijn vismaat op karper langs het Noord-Willemskanaal tussen Groningen en Assen. Ze wisten drie mooie karpers te vangen. De zwaarste karper verkeerde in blakende conditie, maar had een klein aangroeisel naast de rugvin.

Zorgzaam als karpervissers altijd zijn, besloot Michel het aangroeisel voorzichtig te verwijderen. Na het wegen en een fotomomentje werd de karper weer teruggezet in het water. Vervolgens werd het aangroeisel nog eens goed bekeken en schoongemaakt. Het bleek een uitwendige tag (merkje) te zijn uit 2015! De oranje tag was na ruim 8 jaar nog aanwezig op de karper, en het nummer was nog goed leesbaar, inclusief het telefoonnummer van Sportvisserij Nederland.

Michel met karper nummer 78, een gezonde vis van 13,4 kg

Flink gegroeid

Na een telefoontje van Michel met Sportvisserij Nederland kon de karper al snel geïdentificeerd worden als ‘nummer 78’ van de in totaal 486 gemerkte karpers die in 2015 en 2016 werden uitgezet. De betreffende karper was destijds 1.466 gram zwaar en 41 cm lang. Bij de terugvangst woog de karper 13,4 kg en was 85 cm lang. Flink gegroeid dus! Leuk feitje is dat de karper op slechts 5 km van de uitzetplek is gevangen en dat deze karper nog niet eerder was terug gemeld door sportvissers.

Karper met oranje tag vlak voor uitzet (niet dezelfde vis als hierboven)

Karper afkomstig van proef Noord-Willemskanaal

De 486 karpers zijn in 2015 en 2016 uitgezet als onderdeel van een onderzoek naar de verspreiding van uitgezette karpers. Dat gebeurde op twee manieren: enerzijds konden sportvissers vangsten van karpers met een merkje melden en anderzijds hadden 71 karpers ook nog een zender meegekregen, waardoor de verspreiding nog preciezer kon worden gevolgd.

De sportvissers leverden een grote bijdrage aan het onderzoek, want er zijn in totaal 227 terugvangsten gemeld door 115 sportvissers. Conclusie van het onderzoek was dat het grootste deel van de karpers op het kanaal bleef, ondanks verbindingen met andere wateren. Klik hier voor meer informatie.

Share this post