Bijzondere vangst: grootkopkarper (127 cm)

Danny Racké veerde op uit zijn boot toen hij deze maand na een dag trollen op snoek vanuit het niets een ferme aanbeet kreeg op een diepte van zo’n 3,5 meter. Direct trok zijn hengel krom en gierde de slip het uit. Dat dit geen snoek betrof, vermoedde hij al toen de vis in sneltreinvaart de boot voorbij spurtte.

Met drie man aan boord was de chaos compleet, maar gelukkig waren de uitstaande hengels snel binnengehaald en kon Danny in alle rust drillen. Na een tweede goede run wist hij het zeker: dit is geen snoek. Hij en zijn vismaten dachten aan meerval of een vlas gehaakte karper. De vis ging alle kanten op en was niet te houden. Nadat Danny de slip flink strak had gezet (met zijn duim op de spoel kon hij de runs niet stoppen), kwam de boot in beweging en nam de vis het drietal op sleeptouw. Zo’n sterke vis had Danny nog nooit meegemaakt. Met moeite hield hij zijn zenuwen in bedwang.

Verbazing compleet

Na verloop van tijd kwam de vis bij de boot, waar hij een laatste sprint trok buiten het zicht van Danny en zijn maten. Eenmaal boven was de verbazing compleet: wat was dit voor vis?! Met behulp van de vissengids ontdekte het drietal later dat het een grootkopkarper betrof, een vis die van oorsprong in China voor komt, maar in het verleden wel eens is uitgezet in Nederland. Met behulp van het landingsnet – dat gelukkig nét groot genoeg bleek – tilden ze de vis op een zacht tapijt in de boot. Staand poseren voor de foto was geen optie, want daarvoor was de vis simpelweg te zwaar. Na meting bleek het dier maar liefst 127 cm lang bij een gewicht ruim boven de 30 kilo – een ware gigant.

Kwartier nagepraat

Nadat de vis snel was teruggezet, zaten Danny en zijn maten nog wel een kwartier verward in de boot en praatten ze uitgebreid na. Al met al beleefde het drietal een topdag met mooie snoeken én een bijzondere bonusvis. Sportvisserij Nederland spotte de foto van de grootkopkarper op het vangstenplatform MijnVISmaat en feliciteert Danny met zijn bijzondere vangst en dankt hem nogmaals voor zijn sfeervolle verslag met foto’s.

Share this post