Bijzondere vangst op MijnVISmaat: Pauwoog cichlide

Op het platform mijnvismaat.nl zagen we Rob Krijns met een wel heel bijzondere vangst. In Maastricht ving hij op twee augustus een Pauwoog cichlide.

Rob is van witvissen overgestapt naar roofvissen. Dat bevalt hem goed want sindsdien vangt hij meer bijzondere vissen. Dit keer wist hij tijdens een hele warme dag een Pauwoog cichlide te vangen. Deze vis werd nog niet eerder in Nederland aan de hengel gevangen. Sportvisserij Nederland stuurt Rob een presentje als dank voor het melden van deze bijzondere vangst op MijnVISmaat.nl.

Laat nooit aquariumvissen los in open water

Oorspronkelijk komt deze vissoort alleen voor in Zuid-Amerika. Waarschijnlijk is hij door een aquariumhouder losgelaten; de Pauwoogcichlide is ook een populaire aquariumvis. Deze vis kan tijdens de zomer een tijdje overleven, maar zal de komende winter niet overleven omdat hij te lage temperaturen niet zal verdragen. Het minimum voor deze soort is ongeveer 13 graden Celsius.  Aquariumhouders raden wij sterk af om vissen los te laten in de natuur omdat de gevolgen vaak niet te overzien zijn. Vissen die niet in ons water thuis horen kunnen ziektes bij zich dragen of inheemse soorten wegconcurreren. 

Share this post