Bijzondere vangst: tijgerbaars

Sportvisser Stefan Markx ving afgelopen zomer in het Noordzeekanaal een tijgerbaars die hier vermoedelijk via ballastwater van schepen terecht is gekomen. De vangst kwam onder de aandacht bij Pierre Bonnet van Ecomare, die vervolgens een lezenswaardig stuk over deze vangst maakte voor de nieuwsbrief ‘Kijk op Exoten’.

Foto: Pieter Beelen, een tijgerbaars uit Singapore.

De tijgerbaars (Terapon theraps) is een warmteminnende vis en hoort thuis in tropische kustwateren, waar hij vaak in brak water en
tussen mangroves leeft. Wat doet deze vis dan in het Noordzeekanaal? In het Noordzeekanaal is zout, zoet én brakwater aanwezig en door diverse warmwaterlozingen zijn er ook warme plekjes te vinden.

De tijgerbaars van Stefan Markx uit het Noordzeekanaal.

Ballastwater

De vis is mogelijk als ei of larfje met ballastwater meegelift vanuit de tropen. Transportschepen nemen – voor de balans – ballastwater in als ze hun lading hebben gelost. Er zijn in de loop der jaren heel wat exoten met ballastwater over de wereld vervoerd. Op deze wijze zijn planten, dieren en ziekteverwekkers op plekken gekomen waar ze van nature niet voorkomen. Tegenwoordig wordt geprobeerd dit te voorkomen, door bijvoorbeeld het water te steriliseren met UV.

MijnVISmaat

Share this post