De aanleg van een natuurlijke vijver

Als eerste willen we hier aangeven wat we verstaan onder een natuurlijke vijver. Uiteraard is elke vijver natuur maar we bedoelen nu zeker geen gewone siervijver. Een natuurlijke vijver is een vijverpartij zoals hij van nature zou kunnen zijn. Met andere woorden een stukje natuur zoals het echt zou kunnen zijn ontstaan zonder menselijke invloed. In de meeste puristische definitie zijn de gehouden planten en dieren inheems. Zijn technische hulpmiddelen indien aanwezig niet zichtbaar, het water hoeft ook niet in alle gevallen helder te zijn. Uiteraard kunnen we ervoor zorgen dat dit wel het geval is. De overgang van het water naar landgedeelte verloopt natuurlijk en de folie is zoveel mogelijk weg gewerkt, liefst geheel. Het wordt een stukje natuurlijk Nederland in uw tuin.

Planningsfase

Deze fase is wat intensiever dan bij de meeste andere vijvers. Ten eerste moet er gekeken worden naar welke soorten vissen u wil houden. Het zal duidelijk zijn dat karpers hele andere eisen stellen aan zijn omgeving dan bijvoorbeeld forellen. Zodra deze keuze is gemaakt wordt gekeken welke stroming voor deze vissen geschikt is en in hoeverre de beplanting aan de vissen en stroming aangepast worden. Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de stroming die vissen nodig hebben, locaties voor beplanting en natuurlijk dat de techniek niet zichtbaar is. Zodra we weten welke beplanting in aanmerking komt zorgen we natuurlijk ook dat terrassen of moeraszones voldoende ruimte en de juiste waterdiepte voor de waterplanten krijgen.

Natuurlijke details

Veel aandacht gaat uit naar de natuurlijke details omdat we een natuurlijk stukje ecosysteem willen nabootsen. Deze worden gepland voordat we de technische invulling plannen omdat deze daarop van invloed zijn. Bijvoorbeeld een stroomversnelling, voor Forel, een afgezonken boomstam voor meerval, zandbanken voor zeelt of dichte beplanting voor een snoek. Uiteraard zijn ook zaken buiten de natuurvijver zoals bladverliezende bomen, naaldbomen of overhangende beplanting van invloed op de keuze voor techniek en dienen dus vooraf ingepland te worden. De keuze voor een waterval of beekloop dient ook nu gemaakt te worden. Uiteraard verfraait een eiland in de vijver ook altijd de sfeer.

Beplanting

Vaak wordt de beplanting onterecht als saai ingeschat. Echter enkele van de mooiste vijverplanten komen oorspronkelijk gewoon uit ons eigen land. Denk bijvoorbeeld aan de schitterende kattenstaart, zwanenbloem, moerasorchis, gele lis, dotterbloem, watervidier enzovoort. Een mooie groep waterviolier met fris groen samengesteld blad en roze bloeiwijze is een aanwinst voor elke vijver!
Met wat geluk trekt de vijver vanzelf salamanders en kikkers aan. De omstandigheden worden geoptimaliseerd door de moeraszone langzaam in de tuin te laten overlopen. De perfecte standplaats voor bijvoorbeeld pinksterbloem of moeraswederik. Aan het oppervlakte zorgen de drijfbladeren van de gele plomp voor schaduw welke in de winter mooi fris groenen rozetten onder water hebben en daarmee ook in de winter zuurstof afgeven aan het vijverwater.

Technische hulpmiddelen

Voor watercirculatie zullen we altijd een energiezuinige vijverpomp adviseren. Afhankelijk van het soort vissen zorgen we voor voldoende circulatie en zuurstof. Voor wat betreft de wensen ten opzichte van de waterhelderheid zullen we u al dan niet het juiste filter adviseren. Dit kan variëren van een eenvoudige drukfilter tot helofytenfilter of trommelfilter. Uitgezonderd het plantenfilter zullen van andere filters niet zichtbaar zijn.

U ziet waar uw voorkeur ook naar uitgaat, wij helpen u op weg of realiseren het complete project. Wat uw keuze ook wordt, het wordt in elk geval een unieke bezienswaardigheid voor elke tuin.

Ook als u zich liever niet wenst te beperken tot inheemse planten en dieren maar toch graag een natuurlijke uitstraling wenst kunnen we u van dienst zijn. Uiteraard realiseren we ook de perfecte siervijver met natuurlijk uitstraling. Uw ideeën zijn onze uitdaging!

Share this post