De VISpas: How it’s made

In november of december van elk jaar krijgen honderdduizenden sportvissers door heel het land per post hun VISpas toegestuurd. Achter dat gepersonaliseerde plastic kaartje zit stiekem heel wat administratie en productiewerk. Hét VISblad bracht dit proces stapsgewijs in beeld.

“Elk jaar komen bij ons in totaal honderdduizenden voorbedrukte VISpassen aan, waarna wij aan zet zijn om deze te personaliseren”, vertelt Fleur Hendrickx, Manager Card Productie bij Multi-Post Services B.V. – het bedrijf in Dordrecht dat de laatste hand aan elke VISpas legt. “Sportvisserij Nederland is nu al ruim 20 jaar klant bij ons. Vooral de jaarlijkse eerste bestelling voor de bulk van de VISpassen zorgt steevast voor piekdrukte bij ons. Daarna is de grootste druk van de ketel.”

 

Precisiewerk

Hendrickx onderstreept het belang van procedures en grondige checks in de totstandkoming van de VISpas. “Cruciaal is dat we vooraf én achteraf zorgvuldig van elke pas de persoonsgegevens controleren. Daarvoor hebben we speciale mensen in dienst die vrijwel elke drukfout eruit vissen. Al met al is het echt precisiewerk, zowel het fysieke bedrukkingsproces in de machines als de administratie eromheen.”

De afdeling VISdocumenten van Sportvisserij Nederland stuurt iedere week de betaalde VISpassen door naar Multi-Post; op woensdag de reeds geregistreerde personen en op vrijdag de nieuwe leden die zich hebben aangemeld.


Op elke VISpas komen de naam, adres, woonplaats, geboortedatum, en lidnummer van de sportvisser te staan. Plus de naam, vestigingsplaats, website en het logo van de hengelsportvereniging waar hij of zij lid van is. 


Zodra de kaart bedrukt is, wordt de bijbehorende brief geprint. Een machine kan dagelijks zo’n 10.000 VISpassen bedrukken. De eerste ‘batch’ voor 2021 bevatte 280.000 VISpassen en nam dus bijna een maand aan drukwerk in beslag.

De VISpassen worden per vereniging gesorteerd en ook nog gecheckt door medewerkers van Multi-Post. Deze extra check is cruciaal, want alle gegevens op de pas moeten op de juiste manier zijn samengevoegd en ook duidelijk leesbaar zijn.

Share this post