Dit wordt hem: de VISpas 2020

Het ontwerp van de VISpas 2020 is klaar. Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep om je leukste visfoto in te sturen en zo kans te maken om op de VISpas te komen. Uit de bijna 1.500 inzendingen zijn vijf winnaars gekozen. We vertellen je hier het verhaal achter deze vijf foto’s, die de VISpas 2020 kleur en ‘smoel’ geven.

In december kunnen aangesloten leden de VISpas 2020 op hun deurmat verwachten. Vanaf 26 november is hij voor nieuwe leden te bestellen via www.vispas.nl.

Wilco de Bruijne

De ‘openingsfoto’ van de VISpas 2020 is voor Wilco de Bruijne (35) met een baars van maar liefst 48 cm, een evenaring van zijn persoonlijk record. Een vangst die hij echter niet zomaar cadeau kreeg. Samen met vismaat Tim Puts – die de foto heeft gemaakt – had
Wilco al de hele dag de kou, regen en wind getrotseerd bij het Eiland van Maurik, zonder enig teken van leven. Maar de aanhouder wint: op de allerlaatste stek kwamen de twee dan tóch ‘in de vis’. In drie kwartier tijd vingen ze hier vijf grote baarzen. Wilco ving deze knoeperd op een kreeft-imitatie, gevist aan de ‘Carolina rig’.

Savannah van Duijn

Dat het ‘vrouwenvissen’ aan een stevige opmars bezig is, blijkt wel uit de honderden inzendingen van dames. Het is dus niet meer dan logisch dat ook een vrouwelijke sportvisser een mooi plekje krijgt op de VISpas 2020. De keuze viel uiteindelijk op deze beauty van een schubkarper die Savannah van Duijn (20) uit Rotterdam ving. Haar trotse vriend Robbie Sieber stuurde de foto in – en met succes! De brede glimlach op Savannah’s gezicht gaf de doorslag bij de keuze voor deze leuke plaat.

Rens Bruijn

Dat sportvissen voor alle leeftijden is, bevestigt de jongste winnaar van de VISpas 2020 fotoactie: Rens Bruin. Hij is pas 8 jaar, maar heeft al dik twee jaar viservaring in de stadswateren van Spanbroek (N-H). Soms gaat Rens al wat verder van huis om nieuwe stekjes te ontdekken. Zo ook eind mei, toen deze jonge sportvisfanaat samen met moeder Mariska aan de Ringvaart neerstreek. Toen hij
bij de Wipbrug zijn made verwisselde voor een wormpje, leverde dat direct deze brasem van 36 cm op. Het zou die dag niet de laatste vis blijken te zijn. Goed bezig, Rens!

Joran Blokzijl

Een vangstfoto is leuk, maar vissen is natuurlijk zóveel meer dan alleen het vangen van vis. Het is ook ontspanning en genieten van
het buiten zijn in de natuur. Joran Blokzijl (31) heeft die beleving knap op de gevoelige plaat vast laten leggen door vismaat Henk Jan Stoel. De foto, gemaakt tijdens een avondje vissen met de 30 jaar oude winkle picker die Joran van zijn opa kreeg, toont een contrastrijk silhouet van Joran tijdens de zonsondergang. In de achtergrond zie je een onvervalste ‘vanilla sky’. Oh ja: er werden die avond de nodige brasems gevangen.

Rik Bons

Henk Bons (20) uit Sliedrecht mailde ons deze heerlijke plaat van zijn zoon Rik. ‘Bons junior’ is onlangs afgestudeerd aan de MBO-opleiding Sportvisserij (de Sportvisacademie) in Dordrecht. Tijdens zijn studietijd hielp hij dit voorjaar als vrijwilliger mee bij de Predatortour. Daar ontmoette hij Patrick van Kleef, die hem een paar weken later mee uit bootvissen nam op de Binnenmaas, in de Hoeksche Waard. Dit resulteerde in een onvergetelijke visdag voor Rik. Na ruim vijf jaar in de polders rond Sliedrecht op snoek te hebben gevist – met 86 cm als PR – ving hij namelijk zijn eerste metersnoek: 106 cm schoon aan de haak!

Share this post