Een groene vijver helder maken

Door het warme weer van de afgelopen weken zijn veel vijvers groen en troebel geworden. Dat is natuurlijk jammer, want een heldere vijver is een stuk mooier en laat veel meer van het onderwaterleven zien. Ook waterplanten groeien minder goed in een groene vijver. In dit artikel lees je, hoe het komt dat een vijver groen wordt – en wat je kunt doen om deze weer helder te krijgen.

Groene vijver: oorzaak

Groen, troebel water in je vijver wordt veroorzaakt door zweefalgen. Dit zijn eencellige algen, die massaal in het groene water aanwezig zijn. Zweefalgen groeien vooral goed in zacht vijverwater en bij  hogere watertemperaturen. Het warme weer van afgelopen week zorgde daarom voor groei van zweefalg in veel vijvers. Vooral vijvers met een (te) lage waterhardheid zijn hierdoor de voorbije periode groen geworden.

Vijver met zweefalg
Voorbeeld van een vijver die last heeft van zweefalgen: het water is groen en er is niets te zien van wat zich in de vijver afspeelt. Zweefalgen zijn kleine eencellige algen, die snel groeien bij hogere watertemperaturen en in zacht vijverwater.

Groene vijver helder maken: aanpak

Het weer helder maken van een groene vijver bestaat altijd uit drie stappen:

1. Bestrijden van de aanwezige zweefalgen
Als eerste stap dood je de aanwezige zweefalgen met behulp van een algbestrijder. De afgestorven zweefalgen klonteren hierbij samen (vlokvorming) en kunnen van de vijver geschept worden. Het vijverwater is nu weer helder. Toch is de behandeling nog niet klaar.

2. Verhogen van de waterhardheid van de vijver
Met deze tweede stap neem je de belangrijkste achterliggende oorzaak van de groei van zweefalgen weg. Zweefalgen groeien goed in zacht water, maar waterplanten (met name zuurstofplanten) juist niet. Als je de waterhardheid van de vijver niet zou verhogen, blijft de achterliggende oorzaak van de groei van zweefalgen bestaan. Je vijver zal daardoor weer snel opnieuw groen worden.

3. Eventueel: plaatsen van extra zuurstofplanten in de vijver
Zuurstofplanten en zweefalgen zijn voedselconcurrenten. Voldoende groeiende zuurstofplanten in je vijver houden het vijverwater ook op lange termijn helder. Bekijk daarom na een behandeling tegen zweefalgen altijd, of er nog voldoende zuurstofplanten in de vijver staan. Plaats zo nodig nieuwe stekken.

Zweefalgen bestrijden en waterhardheid verhogen

Met Zweefalg-in-één bestrijd je aanwezige zweefalgen in je vijver en verhoog je tegelijk de waterhardheid. Dit product bestaat uit een vloeibare zweefalgbestrijder en Mineral Clay. Met Zweefalg-in-één voer je daarom de eerste twee stappen uit om je vijver weer helder te maken.

Zweefalg-in-één: een groene vijver helder maken
Zweefalg-in-één bevat twee middelen, waarmee je een groene troebele vijver weer helder kunt maken. De vloeibare zweefalgbestrijder doodt de aanwezige algen en maakt het water weer helder. De Mineral Clay in het pakket zorgt voor een goede waterhardheid.

Zweefalg-in-één is in verschillende groottes verkrijgbaar via onze webshop.

-> Bekijk ook onze voorjaarsaanbieding – 30% korting

-> Lees ook: draadalgen bestrijden

Share this post