Eerste naakte grondel aan de hengel gevangen

Op www.mijnvismaat.nl zagen we dat Sportvisser Dirk Temmink eind oktober 2018 voor het eerst een naakte grondel aan de hengel ving. Dat deze vangst geen toeval was, bleek later.

Tijdens een visstandbemonstering in het Noordzeekanaal, in maart 2017, is voor het eerst in Nederland een naakte grondel (Gobiosoma bosc) waargenomen.

De naakte grondel dankt zijn bijzondere naam aan zijn schubloze lijf. Oorspronkelijk komt het visje alleen voor langs de Atlantische kust van Noord-Amerika, van Massachusetts tot aan de Golf van Mexico, waar hij voornamelijk riviermondingen bevolkt. Vermoedelijk zijn de naakte grondels in Nederland terechtgekomen met ballastwater van schepen.

 

Dirk toont trots zijn bijzondere vangst.

Dirk Temmink ving niet toevallig een naakte grondel. Als soortenjager is het voor hem een sport om zoveel mogelijk vissoorten met de hengel te vangen. Dat lukte hem mede dankzij zijn vismaat Sjors Waterschoot, die veel informatie over de eerdere waarnemingen van het visje had verzameld.

Samen met Sjors en vismaat Roman op naakte grondel-missie. Dat leek in het begin vrij kansloos, maar als snel ving Dirk een vis die Sjors ‘ontmaskerde’ als de targetvis. Aan het eind van de dag ving Sjors er ook nog een. Een knap staaltje soortenjagen! Dirk is nu officieel de eerste sportvisser ooit die in Nederland een naakte grondel ving.

Bang voor een plaag van naakte grondels tijdens het vissen? Wees dan gerust: de visjes zijn alleen te vangen met minuscule haakjes.

Share this post