Fabienne ter Horst, Jeffrey Valckenborgh en Anne Bruins nationaal kampioen!

De finales van de door Sportvisserij Nederland georganiseerde Open Nederlandse Kampioenschappen zijn gewonnen door Fabienne ter Horst (Dobbervissen Dames), Jeffrey Valckenborgh (Dobbervissen Heren) en Anne Bruins (Feedervissen). Tijdens een zonovergoten finaleweekend aan het Noordhollandsch Kanaal was het in de regel hard werken voor een visje.

Op zaterdag 4 september trapten de dames- en heren categorieën het zonnige finaleweekend af. Dit deden ze aan het bekende wedstrijdparcours in Noord-Holland tussen West-Graftdijk en Spijkerboor. Bijna dertig dames en 160 heren bonden de strijd met elkaar aan, voornamelijk aan met de vaste stok.

Het was geen gemakkelijke wedstrijd, want de vangsten lieten in de regel te wensen over. Bij de dames was Fabienne ter Horst met 7.141 gram de sterkste van het deelnemersveld. Zij maakte in de laatste anderhalf uur van de wedstrijd het verschil en bleef zo Bo Beuker (zilver) en Wanda de Schouwer (brons) voor. Na twee keer eerder net naast het podium te hebben gegrepen, was het deze editie voor Ter Horst dus wel raak – en hoe!

Ook de heren hadden het niet gemakkelijk aan het Noordhollandsch Kanaal. Een flink aantal deelnemers moest zich tevreden stellen met slechts één of enkele visjes. Degene die er met kop en schouders bovenuit stak was Jeffrey Valckenborgh. Met maar liefst 8.380 gram viste hij zich naar de eerste plek in vak A en daarmee naar de nationale titel. Jan van de Bovenkamp legde beslag op de tweede plaats en Gerard van Eijk pakte het brons.

ONK Feeder

De feedervissers visten op zondag 5 september aan hetzelfde wedstrijdwater hun Open Nationaal Kampioenschap, maar hun strijdtoneel bevond zich aan de oostzijde van Spijkerboor tot aan de Jispersluis. Ook deze dag was het geen sinecure om de vis aan de schubben te komen, maar liepen de wisselende vangsten soms wel heel erg ver uiteen. Zo waren er onder de bijna 150 deelnemers helaas een aantal die geen vis wisten aan te bieden ter weging en kwam een aanzienlijk gedeelte ook niet boven de kilo aan vangstgewicht uit.

In schril contrast hiermee stond het gewicht dat winnaar Anne Bruins bij elkaar wist te vissen met één feederhengel en een enkelvoudige haak. Hij sloot de vijf uur durende wedstrijd aan het Noordhollandsch Kanaal af met een imponerende 22 kilo aan vis. Door deze zeer hoge uitschieter bleef hij de concurrentie ver voor: Kenneth den Engelsman eindigde als nummer twee met 12.970 gram en Gert Kamerhuis finishte als derde met 4.205 gram.

Share this post