Forellen krijgen navigatieles

In het project Vissen voor Verbinding – waarin wordt gewerkt aan een betere verbinding tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende beken – staat de terugkeer van de Atlantische forel (zeeforel) centraal. Zo worden onder meer jonge zeeforellen uitgezet. Om deze ‘smolts’ te helpen de weg terug te vinden naar de Noord-Drentse beken, kregen 120 van deze jonge vissen navigatieles.

Onderzoekers van Sportvisserij Nederland plaatsten de smolts in zogenaamde buns langs een bootje en voeren hiermee van de bovenloop van een beek naar het Lauwersmeer. Doordat de buizen van een opening zijn voorzien kan er water doorheen stromen.

De hypothese is dat zeeforel door ‘inprinting’ de watergeur van de beek opslaat en deze herkent wanneer hij als volwassen vis van zee naar het zoete water migreert. Zo kunnen de jonge forellen over enkele jaren de weg naar de paaigronden terugvinden – in plaats van te verdwalen bij kruisingen met scheepvaartkanalen, zoals nu vaak gebeurt.

Om te kijken of deze veronderstelling klopt, zijn de vissen uitgerust met tags of zenders. Onder meer RTV Noord en Radio 1 deden verslag van dit onderzoek.

Share this post