Geen versoepeling coronamaatregelen

Tijdens de persconferentie op 13 april 2021 over de coronamaatregelen zijn er door het kabinet geen versoepelingen aangekondigd voor de sport en daarmee voor de wedstrijdvisserij. De huidige regels om de pandemie te bestrijden blijven voorlopig nog onveranderd. Het kabinet wil de komende drie maanden de samenleving gaan openen afhankelijk of het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen afneemt.

Er zijn 6 stappen geformuleerd in het Openingsplan (PDF). Op 20 april wordt besloten of de 1e stap kan worden ingezet, waarmee bijvoorbeeld de avondklok wordt afgeschaft.

Coronaregels voor sportvisserij


Wat betreft de sportvisserij gelden tot in ieder geval 28 april onderstaande regels:

  • Algemene basisregels: handen wassen – minimaal anderhalve meter afstand houden – testen en thuisblijven bij klachten.
  • Kinderen tot en met 17 jaar mogen samen vissen. Zij mogen binnen hun hengelsportvereniging onder leiding van een instructeur samen trainen en tegen elkaar wedstrijdjes vissen.
  • Vanaf 18 jaar mag je met maximaal één ander persoon samen vissen op 1,5 meter afstand (in een boot of langs de waterkant). Viswedstrijden mogen niet worden georganiseerd.
  • Avondklok: je mag niet naar buiten tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends. Nachtvissen is dus niet toegestaan.

Voor hengelsportverenigingen met een eigen afgesloten viswater (sportaccommodatie) geldt dat jongeren van 18 tot 26 jaar op dit water ook binnen clubverband onderlinge wedstrijdjes mogen vissen. Voor verenigingsactiviteiten op alle andere wateren (geen sportaccommodatie) is de goedkeuring van de gemeente nodig. Als men dit wil -bijv. interne clubwedstrijden voor volwassenen van 18 tot 26 jaar- dan kunnen hengelsportverenigingen hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente.

Perspectief hengelsport


Wel is er perspectief geschetst voor de toekomst. In is door de Rijksoverheid een openingsplan beoogd. In stap 1 wordt de avondklok afgeschaft en is nachtvissen weer mogelijk. De sport komt in de tweede stap aan bod en deze stap zal op zijn vroegst op 11 mei starten. Dit houdt in dat wedstrijden en groepstrainingen voor volwassenen in ieder geval tot die tijd verboden zijn.

Sportvisserij Nederland zal daarom de nationale wedstrijdkalender aanpassen en in ieder geval alle wedstrijden tot 11 mei verschuiven. De nieuwe wedstrijdkalender zal later deze week worden gepresenteerd. Wat er vanaf 11 mei voor de wedstrijdvisserij mogelijk wordt is nog onbekend. Sportvisserij Nederland heeft wekelijks contact met NOC*NSF over de impact van de maatregelen en de mogelijke versoepelingen. We hopen hier spoedig meer over te kunnen berichten.

Share this post