Help mensen met dementie om zo lang mogelijk mee te blijven doen in de vereniging

Nieuwe campagne ‘Dementievriendelijk in je buurt’ roept verenigingsleden op tot actie.

Actief en fit blijven is belangrijk als je ouder wordt. Dat is voor mensen met (beginnende) dementie echter niet vanzelfsprekend. Door hun ziekte worden zij steeds vaker afhankelijk van hulp uit hun sociale omgeving. Bijvoorbeeld bij het uitoefenen van een sport of hobby. Sociaal isolement ligt op de loer.

Op 28 oktober start daarom de campagne ‘Dementievriendelijk in je buurt’ van Samen dementievriendelijk. Sportvisserij Nederland ondersteunt deze campagne van harte en roept verenigingen op om een bijdrage te leveren.

Verenigingsleden kunnen gratis de nieuwe training ‘In je buurt’ doen en verenigingen kunnen een gratis workshop op locatie aanvragen.

Hulp bieden is broodnodig

Neem nou Johan. Johan is 72 jaar en al ruim 25 jaar actief lid van de tennisvereniging. Door zijn beginnende dementie kan hij de (spel)regels niet altijd meer onthouden. Ook raakt hij soms de weg kwijt als hij naar de vereniging fietst. Zonder hulp kan Johan op den duur niet meer meedoen…

Johan heeft samen met 280.000 Nederlanders dementie. En vanwege de vergrijzing verdubbelt dit aantal de komende jaren. Dus ook in het verenigingsleven krijgt men er steeds vaker mee te maken. Mensen met dementie vragen vaak geen hulp. Spontaan hulp aanbieden is daarom broodnodig. Bijvoorbeeld iemand met dementie mee blijven nemen naar de hengelsportvereniging of een paar uurtjes samen vissen in de buitenlucht. Daarmee help je mensen met dementie en vaak ook hun partners hun sociale contacten te behouden.

Samen Vissen project

Dat idee sluit overigens uitstekend aan op het project Samen Vissen. Hierbij gaan vrijwilligers van hengelsportverenigingen een paar uur gezellig vissen met bewoners van zorgcentra die niet meer in staat zijn zelfstandig naar buiten te gaan. Dit project wordt komende jaren door Sportvisserij Nederland en de federaties landelijk uitgerold.

Gratis online training en workshop op locatie

De campagne ‘Dementievriendelijk in je buurt’ roept verenigingen en verenigingsleden op om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen. Verenigingsleden kunnen gratis de online training ‘In je buurt’ doen op www.dementieinjebuurt.nl. Je leert in slechts 15 minuten aan de hand van herkenbare situaties hoe je (eventuele) schroom in het contact met mensen met dementie kunt overwinnen.

Ook krijg je praktische tips wat je met een klein gebaar kunnen doen. In de training is ook aandacht voor hoe om te gaan met buren, vrienden en familieleden met (beginnende) dementie. Iedereen in de campagneperiode de online training volgt ontvangt gratis een kaartenset mét het Vergeet-mij-niet-speldje.

Gratis workshop voor verenigingen!

Voor verenigingen is een gratis workshop ‘GOED omgaan met dementie in je vereniging’ beschikbaar. In een programma van één uur leren verenigingsleden door praktijksituaties hoe ze iemand met dementie kunnen blijven betrekken én hoe ze hulp kunnen bieden. De workshop is op een locatie naar keuze aan te vragen via 0800-6002 / info@samendementievriendelijk.nl.

Share this post