Hendry Vis en Gerald Vierhout winnaars Predatortour

Na een zinderende ontknoping zijn de Nederlanders Hendry Vis en Gerald Vierhout afgelopen weekend winnaar geworden van de Predatortour 2018. Na drie dagen vissen hadden zij het grootste aantal centimeters aan baars, snoekbaars en snoek gevangen. Het evenement kon bovendien op veel media-aandacht rekenen.

De wedstrijd werd gevist op het Haringvliet en Hollands Diep en in totaal deden er 110 visboten (220 deelnemers) mee uit veertien verschillende landen. De sportvissers moesten per boot in drie dagen tijd drie baarzen, snoekbaarzen en snoeken vangen en het totaal aantal centimeters van de grootste vissen telde mee. Het moderne roofvisevenement was op de voet te volgen via een speciale app waarop alle vangsten werden bijgehouden.

Via deze app was goed te zien hoe spannend de ontknoping was. Op de laatste dag veranderde de top 10 vrijwel continu en werden er keer op keer grotere vissen gevangen. Uiteindelijk zorgde een snoek van 99 cm ervoor dat Hendry Vis en Gerald Vierhout er met de hoofdprijs – een luxe visboot – vandoor gingen. Daarnaast zijn er tijdens het evenement nog tal van grote vissen gevangen. Zo wisten de winnaars ook de grootste snoek en snoekbaars te vangen van respectievelijk 130,4 en 89 cm en is er een baars van maar liefst 52,1 cm aan boord gekomen bij een team. Uiteraard is de Predatortour catch & release: de gevangen vissen worden na het opmeten en het maken van een foto direct weer levend én onbeschadigd teruggezet.

Citizen science

De vangsten worden gebruikt om een beeld te krijgen van de aanwezige roofvisstand in het gebied. Doordat ze in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet worden gemonitord, bieden deze gegevens – in combinatie met die van voorgaande en komende jaren – een beeld van de aanwezigheid van snoek, baars en snoekbaars in het Haringvliet en Hollands Diep. Bij vier andere grote visevenementen (gericht op andere vissoorten) later dit jaar wordt deze vorm van citizen science ook toegepast, zodat het mogelijk wordt om de effecten van de gedeeltelijke openstelling van de Haringvlietdam dit najaar in beeld te brengen.

Veel media-aandacht

Verschillende media brachten een bezoek aan de wedstrijd en besteedden afgelopen weekend aandacht aan het evenement. Zo kwam SBS Hart van Nederland langs voor een leuke reportage. Ook BN DeStem ging het water op om de wedstrijd live mee te maken. RTV Rijnmond maakte een spectaculaire reportage van onder andere de start van het evenement. 

Share this post