Hengelsportindustrie veert op na inzinking

Daar waar de wereldwijde hengelsportindustrie de laatste jaren flink onder druk stond, lijken veel merken en fabrikanten inmiddels sterker terug te komen. Dat constateert het toonaangevende vakblad Tackle Trade World.

Uitdagingen waren (en zijn) onder meer de steeds strengere regels omtrent het gebruik van verpakkingen en materialen zoals weekmakers plus de extreem concurrerende markt, waarin kleine merken het vaak zwaar hebben tussen de ‘grote jongens’.

Dat kleine merken daardoor vaak noodgewongen opgaan in grotere firma’s, is een trend die volgens Tackle Trade World doorzet. In 2020 kwam hier ook nog Covid-19 bij, waardoor de productie en logistiek van hengelsportmaterialen wereldwijk stokte.

 

Starters en herintreders

Ironisch genoeg zorgde juist corona ook voor een opleving van de hengelsport en daardoor voor een groeiende vraag naar producten. Duizenden mensen haalden hun visspullen van zolder of schaften voor het eerst een hengel aan.

In navolging van onder mee Nederland gaan nu wereldwijd – tot in de VS en Australië – steeds meer stemmen op om sportvissen te blijven toestaan en structureel te erkennen als een sport die bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid van mensen.

Verduurzaming

Dat de hengelsportindustrie verduurzaming serieus neemt, blijkt onder meer uit het initiatief van het Japanse Fuji om voor sommige producten geen vervuilende lak meer te gebruiken. Het Scandinavische merk Guideline lanceerde onlangs een serie duurzamer geproduceerde vliegvishengels, terwijl Enterprise Tackle – een bekende producent van kunstmais en -maden – steeds meer aas biologisch afbreekbaar maakt.

Wereldwijd groeit ook de productie van loodvrije werpgewichten. Een overzicht van het aanbod in Nederland vind je op www.sportvisserijloodvrij.nl.

Share this post