Hengelvangstregistratie tijdens meetdag langsdammen

Hoeveel vis zwemt er binnen langsdammen in de rivier? Om dat te onderzoeken, organiseert Sportvisserij Nederland samen met andere organisaties op donderdag 11 oktober een zogenaamde ‘meetdag’ in de Waal bij Zennewijnen (kruising Waalbandijk en Bredestraat). Sportvissers mogen ook op locatie vissen en hun vangsten laten registeren ten behoeve van het onderzoek.

Langsdammen zijn een nieuw concept in het Nederlandse rivierbeheer. De stenen dammen in de vaargeul, parallel aan de oever, vervangen ‘gewone’ kribben. Het onderzoek naar de effecten van langsdammen wordt uitgevoerd door WaalSamen, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat, Technische Universiteit Delft, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit, Universiteit Twente, Deltares, BLN-Koninklijke Schuttevaer, Hengelsport Federatie Midden Nederland en Sportvisserij Nederland. Alle organisaties zijn op 11 oktober vertegenwoordigd tijdens de meetdag.

Beleving van sportvissers

Sportvisserij Nederland en Hengelsportfederatie Midden Nederland onderzoeken samen met de Radboud Universiteit en Universiteit Twente de visstand in langsdammen en de beleving van sportvissers. Het onderzoek is in 2016 gestart en loopt tot en met 2019.

Zelf mee vissen

Tijdens de meetdag geeft Sportvisserij Nederland van 9.00 tot 11.30 uur demonstraties van elektrovissen. Wil jij als sportvisser zelf mee vissen voor de wetenschap? Schuif dan morgen aan tussen 9.00 en 12.00 uur. Vergeet je hengel en je VISpas niet en houd rekening met de fikse stroming. Vissen met maden of wormen levert meestal de beste vangsten op.

Share this post