Het visvirus doorgeven

Met de start van het vislesseizoen voor de deur staat Nienke van Ruiten (42) te trappelen om weer als VISjuf aan de slag te gaan op basisscholen. De voormalig tophockeyster is reeds enkele jaren actief als vrijwilliger om haar passie voor de hengelsport door te geven aan de jeugd. “Als er een vis wordt gevangen gaan de mobieltjes direct aan de kant.”

“Als kinderen aan het eind van de les zeggen: ‘Kom, we gaan vanmiddag vissen’, dan is het doel bereikt.” Nienke van Ruiten kan er intens van genieten als leerlingen van de basisschool waar ze een visles geeft besmet raken met het visvirus. “Dat gebeurt vrijwel altijd. Het concept van de visles – ’s ochtends een uur biologie en theorie in de klas, ’s middags twee uur praktijkles aan de waterkant – is ijzersterk en vissen is gewoon cool. Ik heb nog nooit een groep gehad waarbij het niet aanslaat. Zelfs kinderen die in eerste instantie zeggen dat vissen saai is en hun mobieltje erbij pakken als de dobber in het water ligt, gunnen de telefoon geen blik meer waardig als er een vis wordt gevangen.”

Kick laten ervaren

Het gaat erom de jeugd de kick van het vissen te laten ervaren. “Is dat eenmaal gebeurd, dan ben je hooked en gaat het nooit meer uit je bloed”, zegt Van Ruiten stellig. Ze spreekt uit eigen ervaring. “Ik vis al vanaf dat ik vier jaar oud was. Eerst met een netje aan zee, daarna al snel met de hengel. Het is een combinatie van factoren die sportvissen zo mooi maakt: de spanning, het spelelement, buiten in de natuur zijn, even stilstaan en opgaan in het moment, maar wel met volledige concentratie en focus.” Die heilzame werking van de hengelsport wil ze als VISjuf graag delen. “Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat kinderen het vissen vanuit huis meekrijgen. Dan is het juist fijn dat ik als ambassadrice kan fungeren en de liefde voor de sport kan doorgeven.”

Klik op de onderstaande afbeelding om het complete artikel te lezen, gepubliceerd in Hét VISblad van april 2023.

Share this post