Hoe verleng ik ook de levensduur van mijn vijver pomp?
Het antwoord op deze vraag is simpel: goed onderhoud.
Echter voor veel mensen roept dit antwoord een nieuw vraag op. Wat voor onderhoud dient er uitgevoerd te worden aan een vijverpomp? Veel mensen denken nog altijd stekker in het stopcontact en laten werken maar hieronder leggen we u uit wat er aan uw vijverpomp voor onderhoud nodig is aan zowel de binnen- als de buitenkant.
Onderhoud extern
Alle vijverpompen verplaatsen water door middel van een rotor. Afhankelijk van het type pomp, kan de rotor meer of minder grote vuildeeltjes verplaatsen. Maar zelfs pompen die grote vuildeeltjes kunnen verplaatsen zijn voorzien van een aanzuigbescherming. Meestal is dit een filterkorf of – mantel om de pomp. Maar als de pomp aangesloten is op een staande skimmer dan heeft het skimmermandje de functie om bladeren of twijgen uit de rotor te houden. Als deze verstopt raakt kan de rotor meer water verplaatsen dan er door de filterkorf heen kan. Hierdoor wordt de hoeveelheid water zichtbaar minder. Op het moment dat dit zichtbaar wordt moet de pomp echter al echt zuigen aan de aanvoerzijde om water te krijgen. De lagering van de rotor is echter ontworpen om te persen. Bij het tegengestelde ontstaat er onderdruk wat cavitatie veroorzaakt. Dit is slecht voor de levensduur van de rotor en kan zelfs tot onherstelbare schade aan de pomp lijden. Gebrekkig onderhoud valt zelfs buiten de garantie op de pomp, dus zorg voor regelmatig onderhoud van de filterkorf of – mand. Er is geen standaard interval te adviseren hoe vaak deze filterkorf schoongemaakt moet worden. Echter zodra er visueel minder water uit de pomp komt bent u te laat. Incidenteel is dit geen bezwaar, maar het is een teken voortaan eerder onderhoud te plegen. In extreme gevallen wordt er nog maar zo weinig water verplaatst waardoor de watergekoelde vijverpomp te warm wordt en zelfs de thermische beveiliging (indien aanwezig) de pomp uitschakelt. De pomp zal dan afkoelen en kan daarna weer ingeschakeld worden door de stroomtoevoer even te onderbreken. Dit is een absolute noodvoorziening. Als dit vaak voorkomt kan dit alsnog tot permanente capaciteitsverlies leiden of erger.
Intern onderhoud
Overal waar water stroomt, vind kalkafzetting plaats. Of dit nu de wasmachine is of uw vijverpomp, er zet zich kalk af op het binnenwerk en de rotor van de pomp. Dit kan zeer geleidelijk ontstaan als de pomp in gebruik is. Maar ook als de pomp langere tijd uitstaat, zowel onder als boven water. Dit is eenvoudig te verhelpen door de pomp te reinigen met Pumpclean. Daartoe is het verstandig het pomphuis te openen en de rotor uit de pomp te halen. Eerste met een borstel reinigen en afspoelen met water. Daarna alleen de pumpclean gebruiken om de binnenkant van de pomp en rotor af te spoelen. Preventief is het voldoende om dit enkele minuten tot half uur in te laten werken. Bij geconstateerde kalkafzetting tot 24 uur in te laten trekken. Wij adviseren dit als de pomp langere tijd stil heeft gestaan voor ingebruikname en bij gebruik elke 3 maanden preventief. Wij wensen u hierdoor langdurig plezier met uw vijverpomp.