Hoopvol en deceptie WK Junioren Kustvissen

We zijn inmiddels op driekwart van het wereldkampioenschap. Een wereldkampioenschap waarbij de gevoelens bij de Nederlandse Tronixpro SVN kustvisteams tweeledig zijn: hoopvol en deceptie.

Vandaag starten we met het U16 team. In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijddagen was het eerste uur erg hoopgevend. Zowel Pedro, Geert, Ardjan als Daan wisten snel enkele vissen de kant op te krijgen. Hiermee stonden we na een uur op een eerste plaats in de tussenstand. Wat volgde was een dramatische periode van twee en een half uur, waarin we in de vakken werden ingehaald. In het laatste half uur vingen Daan, Geert en Ardjan nog enkele gepen bij op een manier die ons eerder deze week nauwelijks lukte, namelijk erg kort onder kant (ca. 7 meter vanaf de waterlijn). Aan het eind gingen we het strand af met het gevoel dat we het toch beter onder de knie krijgen. Uiteindelijk blijkt dit zich niet in de uitslag te vertalen, helemaal niet zelfs. 

 

Pedro stond vandaag in het ondiepe A-vak naast de strekdam en kwam niet verder dan een zesde plaats in het vak. Ardjan zat wat betreft aantal vissen in de middenmoot van zijn vak, maar werd uiteindelijk zevende doordat zijn vissen een stuk kleiner waren dan de gemiddelde vissen in deze sector. Het is tot nu toe ook absoluut nog niet het wereldkampioenschap van Martijn. Martijn is ongelooflijk fanatiek, blijft tot het bittere eind strijden maar wordt achtervolgt door pech. Eigenlijk geldt voor iedereen, inclusief de coaches, dit soort moment zijn hard maar het meest leerzaam. 

Tot slot de twee uitschieters van vandaag. Daan vist een erg constant eerste WK. Met een slimme tactiek aanpassing in de laatste twintig minuten wordt hij uiteindelijk derde in zijn vak. De beste prestatie van deze week werd vandaag geleverd door Geert. Hij wist met twee grote gepen en twee makrelen de winst in het lastige B-vak naar zich toe te trekken. Uiteindelijk bleken we met dit alles niet verder te komen dan de laatste plaats. Alles zat kort bij elkaar en zo viel alles voor ons verkeerd.

Morgen rest nog één missie: de eer hoog houden!

U21 leverde vandaag wederom een zeer degelijke prestatie door vierde te worden in het landenklassement. Die positie bekleden we ook in het tussenklassement. Het podium is dus nog zeker mogelijk. Vergelijkbaar met het U16 team was de start ook erg sterk. Na het eerste uur was het hele team van de nul af en had Erik zelfs al vier vissen op zijn kaart staan. Uiteindelijk eindigde zijn teller op acht vissen, maar helaas waren deze relatief klein. Hierdoor kwam hij uit op een zesde plaats in vak D. Ivan begon het eerste uur met drie vissen en eindigde met zes vissen op een vijfde plek in het vak. Machiel startte en eindigde vandaag sterk. In totaal stonden vijf gepen, een makreel en de zo belangrijke bonusvis: de palometa op zijn wedstrijdkaart. Hierdoor eindigde hij als tweede in het vak. Rick ging vandaag door waar hij gisteren geëindigd was, namelijk (grote) vis vangen. Hij wist na een enerverende dril twee vakken verderop een Sarrajão (een Atlantische Bonito) van 40 cm te vangen. Dit leverde hem in één keer bijna vijf ons op. Hierdoor viste hij zich wederom naar een knappe eerste plaats in het vak. Mede hierdoor staat hij nu derde individueel in het algemeen klassement.

Arjan was vandaag de schrapper. Hij kwam helaas maar tot drie vissen.

Dag 2: Déjà vu op WK Junioren Kustvissen

Na wederom een enerverende wedstrijddag aan de stranden van Vila Real de Santo Antonio, Portugal kunnen we de volgende twee conclusies trekken: dit wereldkampioenschap blijft zeer spannend tot de allerlaatste seconde en de uitslag van de tweede wedstrijddag lijkt erg veel op die van de eerste.

Het U21 Tronixpro SVN kustvisteam heeft vandaag wederom een zeer degelijke prestatie geleverd door in het landenklassement als vierde te eindigen. Ondanks de moeizame start, wisten we wederom door een goede tweede helft tot een goed resultaat te komen. Erik stond vandaag in vak A en kende net als gisteren een sterk einde. Binnen een tijdsbestek van een kwartier landde hij vier vissen, waardoor hij weer meteen meedeed in de top van zijn vak. Uiteindelijk werd hij met negen vissen derde in het vak. 

Met trots kunnen we meedelen dat Rick vandaag de koning was van vak B. De top van het vak zat erg dicht bij elkaar, maar de grootte van de vis gaf de doorslag. Arjan kende een moeizame start in vak C en ving pas halverwege zijn eerste vis. Vasthoudendheid werd wederom beloond met drie vissen in de laatste drie kwartier. Resultaat is een belangrijke vijfde sectorplaats. Het verhaal van Machiel in vak D is vergelijkbaar met dat van Arjan. In de laatste twee uur pakt hij zes vissen en belandt zo ook op een vijfde plaats in het vak.
Ivan was vandaag helaas de schrapper. In tegenstelling tot gisteren liep hij achter de feiten aan en kon het tij niet meer keren. Met zes vissen resulteerde dit in een achtste vakplaats. Door de verrassende zeperd van Portugal zijn we een plek opgeschoven in het klassement. Door de uitslag van vandaag is alles in elkaar geschoven en is werkelijk alles nog mogelijk.

Het U16 team daarentegen kwam vandaag helaas weer niet in aanmerking voor de zo graag gewenste top-3 plaats en moest genoegen nemen met plek 6. We stoppen met het noemen van dingen als: ‘helaas’ en ‘achter de feiten aan lopen’ en hebben de knop inmiddels weer omgezet. Niet alleen omdat we wel zullen moeten om er in de komende twee wedstrijden nog wat van te maken, maar op de eerste plaats omdat we eerzuchtig zijn en geloven dat we nog wat recht kunnen zetten. 

De palometa’s die in de afgelopen wedstrijden in de laatste twee uren werden gevangen, lieten het vandaag volledig afweten. In plaats daarvan was vooral de makreel in grote getalen aanwezig. Net als in Nederland komen deze makrelen langs in scholen. Het is dus overbodig om te zeggen dat haast geboden is wanneer er een schooltje langskomt.
Geert had dit vandaag op de juiste momenten door en wist in korte tijd negen makrelen te landen. Samen met vier gepen leverde hem dit een vierde plaats in het vak op. In de A-zone, waar Ardjan stond, was de makreel duidelijk minder aanwezig. Hier bleek de focus gelegd te moeten worden op de geep. Ardjan wist zich met 5 vissen niet in de top van het vak te vissen. Hij eindigde op een zesde plaats. Daan kwam na een lastige start goed op dreef met het vangen van makreel. Bovendien was hij één van de weinige die een palometa wist te landden. Als resultaat een vierde plaats in de zone. Pedro en Martijn waren bijna buren vandaag (D7 en E1) en hadden het erg zwaar. Het liep vanaf het begin niet, waardoor ze genoegen moesten nemen met plek zes en zeven.

We eindigen vandaag met het motto dat ons op dit WK helpt de focussen: “Chop chop, hobbelen!”


Dag 1: WK Junioren Kustvissen 2018 zit erop.

Na de eerste wedstrijddag van het WK Junioren Kustvissen in Portugal staat het Nederlandse U21 team op een mooie derde plaats na Portugal en Spanje. Bij de U16 voeren Kroatië, Frankrijk en Italië de ranglijst aan. Nederland staat voorlopig op een 7e plaats.

Verslag van coach Corné Westerlaken

Wat voor beide Nederlandse Kustvisteams Junioren zou moeten beginnen met een mooi resultaat is slechts voor de helft gelukt. We beginnen met het mindere nieuws.

Het U16 team heeft zich vandaag helaas niet tussen de top van het landenklassement kunnen vissen en is blijven steken op een pijnlijke zevende plaats. Met name in de eerste twee uur van de wedstrijd, waarbij zeer verfijnde visserij op met name geep en makreel vereist was, werden we op sommige plaatsen weggevist door de zuidelijke landen. Echter bleef iedereen tot het eind strijden in de hoop enkele plaatsen te stijgen. Met name Daan en Ardjan werden hiervoor beloond met enkele mooie palometa’s. Hierdoor klommen zij uiteindelijk op naar een nette tweede en derde plaats in de sector. Martijn wist in het moeilijke vak B niet aan bonusvissen te komen en eindigde met drie vissen op een zesde plaats in het vak. Geert was eigenlijk de enige die in de eerste twee uur gelijke trend hield en in de bovenste regionen van zijn vak meedeed. Helaas viel het juist bij hem de laatste twee uur stil, waardoor hij bleef steken op een zevende plaats in het vak. Tot slot het E vak, waar Pedro stond. Dit vak bleek een waar gepenfestijn op te leveren. Een Engelsman in dit vak had na twee uur tijd al 14 gepen op de kaart staan. Helaas lukte het Pedro niet om er veel te vangen en bleef met drie vissen steken op een achtste en laatste vakplaats. 

Winnaar vandaag was Kroatië, gevolgd door Frankrijk en Italië. 
Wat nu rest is de rug rechten en morgen er weer vol voor gaan. Er zijn nog steeds drie wedstrijden te gaan en het klassement is wat ons betreft nog niet gemaakt!

In tegenstelling tot het resultaat van het U16 team, is die van het U21 team wel een erg positieve!
De start was, met uitzondering van Ivan en Rick, evenals bij de U16 erg moeizaam. Zij wisten vanaf het begin enkele geepjes te vangen. De anderen liepen in het begin een beetje achter de feiten aan door verkeerde inschattingen. Gelukkig wisten de meesten zich in de tweede helft van de wedstrijd sterk te herpakken. Waar in eerste instantie ingezet was op het beperken van de schade, sloeg met name Erik sterk terug door binnen een half uur zes palometa’s te landen wat hem een knappe eerste plaats in het vak bezorgde. Deze vissen blijken cruciaal te zijn voor een goed resultaat binnen je vak. Uiteindelijk bleek de eindsprint zo sterk dat een derde plaats in het landenklassement het eindresultaat was. 

Hiermee zijn we nog volop in de race voor een podiumplaats. Individueel eindigde Ivan, Rick, en Arjan respectievelijk op een vierde, derde en zesde plaats in het vak. Helaas lukte het vandaag niet bij Machiel en werd daarmee de schrapper. 

Share this post