Houd jachthavens bevisbaar!

Veel sportvissers kijken al reikhalzend uit naar het winterseizoen, en dan met name naar de vaak goede visserij in de jachthavens. Havenmeesters en booteigenaren zijn hier soms minder enthousiast over. Zij kampen namelijk regelmatig met overlast van ongemanierde sportvissers. Dat kan ervoor zorgen dat visstekken verloren gaan.

Jachthavens zijn in het najaar en ’s winters vaak topstekken. De witvis trekt deze havens in op zoek naar warmte en beschutting, waarna in hun kielzog de roofvis volgt. Dat trekt vervolgens weer sportvissers aan. Daar is niets mis mee, zolang deze zich goed gedragen en zich netjes aan de regels houden. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Haken in landvasten (aanmeerlijnen), werpgewichten tegen boten, rommel – en zelfs ontlasting – op de steigers, plus soms nog een grote mond op de koop toe als ze sportvissers aanspreken op hun gedrag. Dit zijn zaken waar boot- en jachthaveneigenaren als vanzelfsprekend niet van gediend zijn.

Visrecht in het geding

Dit soort overlast leidt dikwijls tot klachten bij hengelsportverenigingen en/of -federaties. De maat is dan vaak al zover vol dat bemiddelingspogingen om de plooien glad te strijken helaas geen zin meer hebben. Daardoor komen niet zelden de visrechten in jachthavens in het geding.

Zo zijn door misstanden in het afgelopen winterseizoen meerdere jachthavens uit de VISpas verdwenen – zo zijn onder meer Jachthaven de Eemhof, Marina Kerkdriel en de jachthaven bij Sleeuwijk uit de VISplanner gehaald. Bovendien bestaat het risico dat een domino-effect optreedt. Sommige jachthaveneigenaren beheren meerdere locaties en dit soort zaken wordt ook doorverteld in het nautische circuit.

Houd jachthavens bevisbaar!
Jachthaven in de vispas

Toegevoegde waarde

Met het najaar en de winter voor de deur willen we iedereen er dan ook met klem op wijzen om je netjes te gedragen en zeker geen overlast te veroorzaken. Door je als sportvisser in jachthavens netjes op te stellen kun je als ogen en oren aan de waterkant bovendien van toegevoegde waarde zijn. Zo kan je aanwezigheid voorkomen dat er misstanden plaatvinden en kun je verdachte zaken (vandalisme, diefstal, misdragingen) melden bij de havenmeester.

Ook kunnen sportvissers die zien dat anderen zich misdragen dit melden bij de hengelsportvereniging of -federatie, waarna de controle kan worden geïntensiveerd. Laten we met zijn allen extra zuinig zijn op dit soort visstekken, zodat we hier nog lang van kunnen genieten.

GEDRAAG JE IN JACHTHAVENS NETJES EN VEROORZAAK ZEKER GEEN OVERLAST ZODAT DEZE MOOIE STEKKEN NIET VERLOREN GAAN!

Share this post