HSV de Karper Voerendaal wint Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen Teams

Team HSV de Karper Voerendaal – Dennis Hooyman, Ramon Pasmans, Stefan Hooyman, Noël Gulpen en Melvin Bijnen – heeft afgelopen zondag het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen Teams gewonnen. Ondanks de sterke concurrentie van Heren van Holland en JD Floats Young Ones, slaagde Team HSV de Karper Voerendaal erin om met een kleine marge als winnaar uit de bus te komen.

Met de Lage Vaart als parcours hadden vrijwel alle vijftien teams, bestaande uit elk vijf vissers, hun tactiek op kleine vis afgestemd. Grondige training, jarenlange ervaring en de resultaten van het ONK Junioren, dat slechts een dag voorafgaand aan deze wedstrijd op hetzelfde parcours plaatsvond, lag ten grondslag aan deze aanpak. De verwachting was dat voorns, baarsjes en ‘blieken’ (jonge brasem en kolblei) de voornaamste vangsten zouden zijn. Ramon Pasmans verduidelijkt: “Een grote brasem haken is hier eerder een gelukstreffer, en dan moet je nog het geluk hebben om deze te vangen. Bovendien behaalde je geen vakwinst met een enkel exemplaar.”

De grote vissen waren toevalstreffers; een gerichte visserij op dikke brasem was niet lonend voor een goede uitslag.

De juiste balans

Deze tactische overwegingen waren ook bij de andere teams bekend, waardoor de vraag rijst: hoe wist HSV de Karper Voerendaal het verschil te maken? Teamcaptain Pasmans: “Onze kracht lag in het uiterst efficiënt vissen op de kleine vis. Het minimaliseren van gemiste aanbeten en eenmaal gehaakte vis niet verliezen, waren van cruciaal belang. Dit werd mede bereikt door de juiste balans te vinden tussen de haakgrootte en de diameter en afstelling van het elastiek.”

Drie voerplekken

Pasmans vertelt dat zijn team bewust koos voor drie verschillende visafstanden: 5, 9 en 13 meter. Op de dichtstbijzijnde plek werd exclusief met wormen gevoerd, gericht op het vangen van baars. Voor de twee andere voerplekken werd wel witvisvoer gebruikt. “Op deze plekken vingen we met 0,6- tot 2-grams dobbermontages overwegend voorn en bliek. De meest succesvolle aassoorten bleken pinkies en muggenlarven, aangeboden aan onderlijnen van 8/00 tot 10/00 en haakjes in de maat 18 ent 20.”

Eerlijke wedstrijd

“Bij het zien van de minimale verschillen binnen de top-3, kunnen we zonder twijfel vaststellen dat het parcours eerlijk was, waarbij gelijke kansen voor alle teams aanwezig waren.”

Top-3

  1. HSV de Karper Voerendaal, 15 punten, 31.520 gram;
  2. Heren van Holland, 18 punten, 33.850 gram;
  3. JD Floats Young Ones, 18 punten, 29.050 gram.

Blijf op de hoogte

Klik hier voor de complete eindranking. Wil je snel op de hoogte zijn van wedstrijdnieuws, houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Share this post