ICES-advies bedreigde aal aangescherpt

Begin november heeft ICES haar wetenschappelijk advies over de vangstmogelijkheden voor Europese aal voor 2022 gepubliceerd: ‘nulvangsten in alle habitats’. Het sinds 2003 geldende advies – ‘houd alle sterfte door menselijk handelen zo dicht mogelijk bij nul’ – is daarmee fors aangescherpt.

Het nieuwe advies van de International Council for the Exploration of the Sea – kortweg ICES – komt dus neer op het stopzetten van alle visserij op aal met ingang van 2022. Dit is inclusief de visserij op glasaal die wordt gebruikt voor de aquacultuur en het elders weer uitzetten. Het advies omvat dus ook een duidelijke oproep om zelfs de vangsten voor uitzettingsprogramma’s te stoppen, aangezien het de aalsterfte verhoogt zonder enig bewezen netto voordeel voor de voortplanting van de aal. Binnenkort buigt de Europese Unie zich over het advies.

Overige sterfte

Het nieuwe ICES-advies is een historische nieuwe stap naar aalherstel. Het maakt duidelijk dat alle vangsten van de ernstig bedreigde paling in Europa vanuit wetenschappelijk oogpunt niet meer als duurzaam worden beschouwd. Alle overige sterfte door menselijk handelen – denk o.a. aan waterkracht en waterverontreiniging – moet volgens het ICES-advies worden geminimaliseerd en waar mogelijk geëlimineerd. Deze nieuwe stap bevestigt dat het in 2009 door Sportvisserij Nederland zelf ingestelde beleidsstandpunt – om ook als sportvisserij alle gevangen aal terug te zetten – helaas nog steeds actueel en noodzakelijk is.

Over ICES

De International Council for the Exploration of the Sea is een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek en advies over de exploitatie en bescherming van de zee – in het bijzonder de visserij in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, inclusief de Noordzee en Oostzee. ICES verzamelt en beheert deze mariene data in opdracht van de EU.

Share this post