Impact aalscholver vereist Europese aanpak
Deze week organiseerde de European Anglers Alliance (EAA) samen met de Europese hengelsportbranche (EFTTA) in Brussel een bijeenkomst over het reduceren van de schade aan visbestanden die wordt veroorzaakt door de aalscholver. Daarbij pleit de EAA voor een Europese aanpak met een goede balans tussen bescherming van vissen, vogels, biodiversiteit en visserij.
Negatieve impact
In heel Europa worden vele projecten ontwikkeld en miljoenen euro’s uitgegeven voor het herstel van bedreigde en kwetsbare vissoorten. Projecten die mede mogelijk zijn door de inzet van vele vrijwilligers. Echter, sommige van deze projecten mislukken of worden gefrustreerd door de negatieve impact van de aalscholver.

Verschillen
De invloed van de aalscholver op visbestanden verschilt per land, per regio en per type water. Aangezien de aalscholver een sterk migrerende vogel is die zich niet aan landsgrenzen houdt, vereist de aalscholverproblematiek een Europese aanpak. Zo is de negatieve impact van de aalscholver op kwetsbare en bedreigde vissoorten op kleinere wateren en beken in het Alpengebied veel groter dan op bijvoorbeeld bij ons op de rivier de Rijn.