Jaarcijfers Duik De Noordzee Schoon

7.900 kilo vistuig, vier big bags MSC Zoë afval en zes kreeftenkorven. Dat is de opbrengst van de schoonmaaktrips die Stichting Duik de Noordzee Schoon in 2022 organiseerde. Ook voor dit jaar staan er weer diverse expedities op de rol, die onder meer mogelijk worden gemaakt door financiële steun van Sportvisserij Nederland.

Na twee seizoenen waarin Duik de Noordzee Schoon wegens corona de plannen moest aanpassen, kon er vorig jaar grotendeels weer als vanouds worden gewerkt om de Noordzee op te ruimen. Dat leverde bijna 8.000 kilo vistuig, vier big bags vol afval van de containerramp met de MSC Zoë en zes achtergebleven kreeftenkorven op.

Behalve het verwijderen van afval dat op scheepswrakken is achtergebleven (met name spooknetten, lood, vishaken en kunstaas), verzamelt deze groep enthousiaste sportduikers ook biologische en archeologische gegevens van bijzondere gebieden en speciale locaties in de Noordzee waar nooit eerder is gedoken. Het onderzoek, de films en foto’s en andere resultaten van deze tochten worden gedeeld met het publiek. Dit zodat er meer kennis van de Noordzee komt en dat de scheepswrakken beschermd worden tegen vernieling.

Nog volop werk

Ook voor dit jaar staan er weer verschillende expedities op de rol. Zo wordt het werkterrein uitgebreid naar het zuiden. Op de Belgische en Franse wrakken in de Noordzee liggen namelijk nog enorm veel staandwantnetten omdat hier – anders dan in Nederland – nog weinig schoonmaakacties zijn georganiseerd. Daar is de komende jaren nog veel werk te verzetten.

Tevens wordt er in samenwerking met de Waddenvereniging onder de noemer CleanUpXL doorgepakt in de Duitse Bocht. Daar verloor de MSC Zoë vier jaar geleden 342 volgeladen containers met meer dan drie miljoen kilo lading. Daarvan is veel rommel opgeruimd, maar lang niet alles. Het project CleanUpXL heeft als doel om 800.000 kilo vuil op te ruimen in de entree van Werelderfgoed Waddenzee.

Share this post