Jonge zalmen op weg naar het Haringvliet

In de Sieg, een deel van de Rijn in Duitsland, zijn op vrijdag 10 mei 150 jonge zalmen uitgezet. Gedurende de komende weken zullen deze trekvissen stroomafwaarts zwemmen op hun weg naar zee. De eerste exemplaren worden over een week of drie in het Haringvliet verwacht.

Dankzij ingebrachte zenders zijn de uitgezette vissen op de voet te volgen. Op strategische locaties in de Rijn – zowel in Nederland als Duitsland – staan detectiestations die bij het passeren van een gezenderde vis zijn aanwezigheid registreren. De zalmen zullen binnen één tot drie weken ruim 400 km over de Rijn zwemmen waarna ze de zee bereiken. Maar welke route kiezen ze? Zijn er obstakels onderweg? En hoe passeren ze de Haringvlietsluizen? Dit en meer moet blijken uit de resultaten van de komende weken.

Zalm vanuit Duitsland

De Sieg, die net voorbij Keulen stroomt, is een natuurlijk meanderende rivier met her en der sterke stroomversnellingen waar de bodem bezaaid is met grind en stenen. Dit is van oorsprong het paaigebied van de zalm. Omdat deze vis in 1950 uitstierf in de Rijn en nog niet op eigen kracht haar populatie in stand kan houden, zetten onze oosterburen jaarlijks 1.000.000 tot 1.500.000 jonge zalmen uit. In combinatie met maatregelen zoals de Haringvlietsluizen die regelmatig op een kier, zorgt deze maatregel ervoor dat het langzaam de goede kant opgaat met de zalm.

Share this post