Junioren U20 pakken brons op WK Dobbervissen!

Afgelopen weekend is het U20 team derde geworden op het WK Dobber Junioren dat aan de Sava Rivier in Slovenië plaatsvond. Na een moeizaam verlopen eerste wedstrijd op zaterdag herpakte het team zich op zondag en werd de bronzen plak binnen gehengeld.

De omstandigheden aan het parcours bij Radece waren uitdagend. Door de hoge temperaturen en droogte stroomde het water nauwelijks en was het zuurstofgehalte daarvan laag. Tijdens de trainingen voorafgaand aan het WK bleek dat kleine vis (alvers, kleine karpers en giebels) de vangsten domineerde.

 
“We hebben nog geprobeerd of het zou lonen om met de matchhengel op een incidentele dikke vis te mikken, maar dat zou een loterij worden”, zegt bondscoach John Savelkoul. Daarom werd besloten om volledig te focussen op de kleine vis. “De laatste trainingsdag werd er gemiddeld 2 kg kleine vis per visser gevangen. Daarmee zou je het tijdens de wedstrijd goed doen, dus gingen we met deze tactiek van start.”

 
Gevangen meerval


Eerste dag middenmoot

De wedstrijd begon aardig voor de U20-ploeg. Savelkoul: “Bijna iedereen ving wel leuk vis. Alleen bij Teun Janssen ging het niet goed. Die zat op een stek met veel planten en ander groen en had doordat hij vaak vast zat geen reële kans gehad om een goede wedstrijd te vissen.” Dat leverde hem veertien punten op. De rest van het team viste ook veertien punten bij elkaar, wat in totaal in 28 punten en een zevende plek op de ranglijst resulteerde. Het deelnemersveld zat echter dicht bij elkaar – Oranje zat slechts vijf punten achter plek drie en zeven punten achter plek twee – dus op zondag was er in theorie nog van alles mogelijk. 

Nieuwe voerstrategie dag twee

Op zondag werd besloten om de voerstrategie aan te passen. “Die dag hebben we iets agressiever aangevoerd om te kijken of we ook de grotere vissen konden pakken”, zegt Savelkoul. Deze aanpak betaalde zich vrij snel uit want vroeg in de wedstrijd werden er dikke vissen tot 3 kg gevangen. “Voor de zekerheid hadden we allemaal een extra lijntje klaar liggen met een grotere haak en dik elastiek. Dat hebben we gebruikt en in combinatie met nóg meer voeren leverde dat bonusvissen van rond de 5 kilo op.”

 
Toen later in de wedstrijd de wind opstak en de waterplanten weer een probleem werden, speelde Oranje hier slim op in. “Door korter bij de kant te vissen en de alvers en giebels bij de waterplanten weg te lokken met meer voer wisten we in het laatste uur nog 52 vissen te vangen.” Na een zenuwslopende telling bleek dat de U20-ploeg met vijftien punten dagwinnaar was. Deze eindspurt was goed voor de bronzen plak in het eindklassement. “Toen kwamen de emoties los”, blikt Savelkoul terug. “Dan zie je gelukkig ook dat hard werken loont.”

Beste Nederlander

Mandy Swart – die als enige vrouw mee deed in het team – was de beste Nederlander en eindigde op de 9e plek in het individueel klassement.

 

Meer op Facebook

De volledige uitslag van het individueel eindklassement is te bekijken op de Facebookpagina van de officiële, internationale wedstrijdorganisatie FIPSed Fédération Internationale de la Pêche Sportive en Eau Douce – kortweg F.I.P.S.e.d.

Altijd volledig op de hoogte blijven van al het nieuws rond het wedstrijdvissen? Volg dan de Facebookpagina Wedstrijdvissennl van Sportvisserij Nederland.

Share this post