Karperuitzet

In de betreffende vijvers worden karpertjes van om en nabij één kilo zwaar uitgezet. Dit zijn vissen die uitstekend met de vaste hengel (voorzien van elastiek) te vangen zijn. Omdat de vangsten in deze vijvers vaak zichtbaar goed zijn, merken verenigingen dat er over het algemeen meer wordt gevist in hoogbezette vijvers. Zien vangen doet vissen.

Waarom subsidie?

Sportvisserij Nederland heeft verschillende redenen om dit soort karpervijvers te stimuleren. Zo is de vis niet afkomstig van wildvang uit open water, maar uit kwekerijen. Bovendien zijn het mooie en sterke vissen die gewend zijn aan de omstandigheden in een vijver. Ze hebben dus weinig aanpassingsproblemen en blijven in de regel onder tal van omstandigheden gezond.

Groter water

Naast de uitzet van kleine karpertjes in visvijvers zetten verenigingen en federaties ook in groter water karper uit. Dit zijn vaak meerjarige projecten die tot een breed bestand aan grote karpers moeten leiden. Dit soort uitzettingen gebeurt van de Groningse kanalen en Friese Boezem tot aan het Benedenrivierengebied en de Maas.

Share this post