MijnVISmaat foto van de maand: Atlantische forel

Jip Vermeij deed eind februari een heel bijzondere vangst tijdens het snoeken op het Gooimeer. Een fantastische Atlantische forel van maar liefst 80 centimeter dook op zijn plug!

De visdag begon die zondag niet alleen voor wat betreft het weer stralend. “Al na een klein half uur trollen ving ik een mooie snoek van 102 cm. Daarmee was de visdag al geslaagd”, blikt Jip nog nagenietend terug. Toen kon hij nog niet vermoeden wat voor bijzondere verrassing een half uurtje later zou volgen.

 

Zeer verbaasd

Op het moment dat zijn Salmo Hornet 6 plotsklaps bruut werd gepakt, had Jip niet direct in de gaten dat het om een Atlantische forel ging. “De vis sprong direct na de aanbeet wel een paar keer flink uit het water, maar dit was op zo’n grote afstand dat we niet echt goed konden zien wat voor soort het was. Pas toen hij dichter bij de boot kwam zag ik dat het een ‘zeeforel’ was.” Behalve zeer verbaasd, was Jip nu ook extra bevreesd om de vis te verspelen. “Ik heb al veel vissen gevangen, maar deze vissoort nog nooit. Dat voerde de druk aardig op.”

Klein feestje

Uiteindelijk ging alles goed en kwam de fantastische Atlantische forel in de boot. “Dat verwacht je gewoon niet; zo’n gigantische zeeforel
in het Nederlandse binnenwater. Mijn broer heeft eens een zeeforel gevangen in Noorwegen, maar daar is de kans natuurlijk veel groter.” Na een klein feestje in de boot, wist Jip later die dag nog vijf grote snoeken – vissen van richting de meter – te vangen. “Al was ik niet echt meer in staat om serieus te vissen.”

 

Uitzonderlijk

Nadien hebben Jip en zijn vismaat zich geïnformeerd over ‘zoete’ vangsten van Atlantische forel. “Over het Gooimeer konden we niets vinden. De vangsten van zeeforel in het binnenwater zijn sowieso zeer schaars. Dit is dan ook zeker mijn meest bijzondere vangst tot nu toe. Vooral ook omdat ik eigenlijk alleen maar op snoek vis en niet zoveel andere vissoorten vang. Daarom is dit wel een heel erg memorabele vangst.”

Share this post