MijnVISmaat foto van de maand: baars

Guus van Loon (9) is sinds hij kon lopen al geïnteresseerd in de onderwaterwereld, met name in de vis. Eerst viste hij met het schepnet, later met de vaste stok en sinds kort pakt hij de werphengel op – met succes.

Een poosje terug had Michiel van Loon – de vader van Guus – een verblijf geboekt op de camping bij Safaripark Beekse Bergen. Daar ligt een prachtig meer, wat in verbinding staat met een kanaal. Pa Van Loon ging er vanuit dat daar vis moest zitten, zodat
zoonlief lekker kon hengelen. Die zat dan ook van meet af aan op een stoel aan de oever van het meer, de vaste hengel in de aanslag. “De grondels beten goed op Guus zijn maden, dus hij was niet weg te slaan bij het water.”

Grondelvreter

Op een ochtend was Guus al bij het krieken van de dag de camper uitgeslopen om de grondelstek te bestoken. Opeens hoorde Michiel Guus roepen: “Papa kom, vis!” Ook bij pa ging het vissersbloed direct stromen, dus haastte hij zich naar Guus. Die had een mooie baars aan de lijn. “De gestreepte rover had zich vergrepen aan een grondel, die kort daarvoor de made had gepakt. Toen Guus merkte dat er baars te vangen was, waren de grondels meteen een stuk minder interessant en kwam de werphengel ten tonele.”

Werphengel

Dat werpen vergde enige oefening, maar al snel kreeg de kersverse roofvisser het kunstje aardig onder de knie. Dit keer kozen Guus en zijn pa speciale vissteigers als stek uit. “Daar kom je niet zo snel vast te zitten, dus dat was
wel praktisch”, aldus Michiel. Toen hij in het water keek zag hij dat dit niet zo diep was. Her en der was de bodem al
bedekt met gevallen blad als teken van de intredende herfst. Guus had hier duidelijk minder oog voor en zijn eerste
worp al gemaakt. Zijn enthousiasme werd direct beloond en als een echte semi-prof landde hij de baars die zijn
kunstaas had gepakt.

Scholenvis

Bij de tweede worp raakte de shad de bodem nog niet eens of het was alweer raak – opnieuw een baars. Vervolgens ontstond er een gecontroleerde chaos van werpen, drillen, onthaken en fotograferen waarbij zowel Guus als ik stonden te stuiteren van de adrenaline”, blikt Michiel terug. Ruim een half uur en acht vissen later was het ‘baarzenbal’ plotsklaps over. Nadat ze nog even zonder succes door hadden gevist, werd deze ongelofelijke mooie ervaring in de camper gevierd onder het genot van een heerlijk ontbijt. “De volgende keer zijn de snoeken aan de beurt, want die wil Guus nu ook heel graag vangen”, besluit Michiel.

Andere vangsten

MijnVISmaat foto van de maand karper

Inez Van de Cruijz showt op deze foto trots een fraaie schubkarper van 11 pond. Ze ving deze prachtige vis met een boilie in een Brabantse beek.

MijnVISmaat foto van de maand snoek

Dat Fryslân een paradijs is voor de snoekvisser, weet ook Everhard Boog uit Franeker. Hier toont hij trots een groenjas die hij bij hem in de buurt wist te vangen.

Lucas N uit Purmerend is een echte allrounder. Naast snoek, karper en witvis vangt hij ook de nodige snoekbaarzen; zoals deze vis op zijn MijnVISmaatprofiel laat zien.

Share this post