Moeizame aanloop EK Dobbervissen

De vangsten in aanloop naar het EK dobbervissen zijn (nog) niet al te best. Halverwege de trainingsweek is het volgens bondscoach Jan van Schendel sprokkelen voor een visje, maar dat kan richting de wedstrijden van het komende weekend zomaar veranderen.

Fotografie: Vasco Emidio/Olho Negro Fotografia

Ondanks dat Van Schendel voor de zesde keer in zijn carrière aan de Rio Sorraia is neergestreken, kan hij slechts zeer beperkt voortborduren op zijn eerdere ervaringen. “Het is hier iedere keer weer anders, er is geen peil op te trekken”, zegt de coach van Team Holland. “Zo zit er dit keer nog maar weinig vis op het parcours en is de vis die er zit niet heel erg happig. Normaal gesproken verbetert de visserij na een paar dagen trainen, maar het voor deze streek relatief koude weer (20°C en regen) heeft enorm veel impact op het gedrag van de vis. Hoe warmer het is, des te beter de vissen hier namelijk bijten – met name midden op de dag.”

Bondscoach Jan van Schendel tijdens de training voorafgaand aan het EK dobbervissen.


Katvis en barbeeltjes

Met iets betere weersvooruitzichten voor het weekend in het verschiet, hoopt Van Schendel dat de visserij nog aantrekt. “Daar reken ik eigenlijk wel op, al is dat op dit moment moeilijk voor te stellen. Nu is het een kwestie van het perfectioneren van het vangen van katvissen (kleine meervalletjes) en barbeeltjes (de Zuid-Europese variant). Met twee kilo heb je een goede score te pakken, maar als de vis het parcours optrekt zijn er andere opties en hogere vangstgewichten mogelijk.” In plaats van op twee gedachten te hinken, speelt Team Holland met name in op de huidige omstandigheden. “Je kan maar één ding doen en zo’n weerbarstige oefenweek is ook heel interessant om mee te maken. Zeker voor zo’n jonge ploeg als de onze.”

Barbeeltjes en katvis zijn de dominante soorten op het parcours.


Nog veel vraagtekens

Ondanks dat er nog een hoop vraagtekens zijn, schieten Van Schendel en zijn collega-bondscoach Stefan Verhoeven niet in de stress. “Je ziet dat alle landen – ook goede teams als Engeland en België en zelfs topfavoriet Portugal – het in de trainingen moeilijk hebben. Zeker omdat dit een hele specifieke visserij is die in vrijwel alles afwijkt van wat we gewend zijn. Zo vissen we voornamelijk met de matchhengel en speelt de vaste stok een veel minder prominente rol dan gebruikelijk. We houden scherp in de gaten hoe een en ander zich de komende dagen ontwikkelt en houden voorlopig alle opties open. Dat biedt de ruimte om de boel in aanloop naar de wedstrijden op de rit te krijgen.”

Team Holland aan de Rio Sorraia.

Share this post