Nederland mist podium op WK Kustvissen

‘Team Holland’ heeft op het WK Kustvissen in Zuid-Afrika ondanks volle inzet geen medailles kunnen veroveren. Het damesteam (12 landen in totaal) eindigde op de zesde plek, de heren (18 landen in totaal) werden vijfde. De hoogste individuele eindklassering was voor Christel Verhage, die zesde werd. Frank Peene eindigde bij de heren individueel op de zevende plek.

De visserij was dit WK totaal anders dan in 2017. Het water bleek warmer, de gitaarroggen waren veel minder talrijk en de exemplaren díe gevangen werden, waren stukken groter. Het geluk om die ‘bonusvissen’ op je stek te treffen speelde daardoor een grote rol. Op meerdere wedstrijddagen was het vrijwel windstil weer.

Bijzondere vangsten

Tijdens het kampioenschap werden vooral gitaarroggen, adelaarsroggen en blauwe roggen gevangen. Sommige vissen waren van bijzonder formaat. Bij de heren ving Marijn Gabrielse op de derde wedstrijddag een geweldige gitaarrog van nét geen meter. Frank Peene ving op diezelfde dag maar liefst 34 vissen, waaronder een gitaarrog van 94 centimeter.


Francis Damen van het damesteam in actie aan de Zuid-Afrikaanse kust

Opgeheven hoofd

Team Holland kan terugblikken met opgeheven hoofd. Arthur van Tienen, coach van het Herenteam: “We hebben een prachtige tijd met het team gehad en zijn er vol voor gegaan. Zoals bekend moet het bij wedstrijdvissen wel allemaal een beetje meezitten. Dat geluk hadden we dit WK duidelijk niet. Op de laatste wedstrijddag stond Michel Mosselmand bijvoorbeeld op een plek met helder water, terwijl vijftig meter verderop in het troebele water volop roggen werden gevangen. Die houden zich nu eenmaal liever in donker water op. We hebben het onderste uit de kan gehaald – meer zat er dit WK gewoon niet in. We kunnen trots zijn.”

Share this post