Nederland vijfde op WK Feeder in Frankrijk

Op het WK Feedervissen in het Franse Rieux is de Nederlandse ploeg afgelopen weekend als vijfde geëindigd. Het gastland eindigde als derde achter Spanje, terwijl België met een totaal vangstgewicht van ruim veertig kilo het goud veroverde.

Dat op het parcours aan de Villaine voldoende vis zat, bleek wel tijdens de trainingsweek. Vrijwel iedereen kreeg de hele dag beet, waarbij de vangst bestond uit bliekjes van gemiddeld 200 gram met uitschieters tot een halve kilo. Nederlandse deed het bovendien goed ten opzichte van andere landen, al namen de vangsten over het hele parcours wel af gedurende de week.

Derde na dag één

Op de eerste, snikhete wedstrijddag zakten de vangsten in als een pudding. In het vak van Frank van der Schaft, die in 2019 nog individueel wereldkampioen werd en nu met de zevende plek de hoogste individuele eindnotering pakte namens Nederland, werd het eerste uur zelfs helemaal niets gevangen. Om toch iets van gewicht in zijn net te krijgen, besloot hij vervolgens op ultrakorte afstand op hele kleine voorntjes te gaan vissen. Vissend op de ‘normale’ afstand van 45 meter sloot hij de wedstrijddag af en Team Oranje pakte uiteindelijk de derde plek.

Korte aasperiodes

“De tweede dag was het grauwer weer, beet de vis gelukkig iets beter en ving ik direct zes vissen”, blikt Van der Schaft terug op het vervolg van het kampioenschap. “Het bleef echter lastig dat de vis maar in hele korte periodes aasde. Door de toch al kleine vangstgewichten moest je het dan net treffen met een serie vissen. Later ving ik gelukkig nog een brasem van een kilo, maar al met al was het wedstrijdverloop bijzonder grillig. Ook de grote diepteverschillen op het parcours waren een uitdaging, maar dat hoort erbij aan een rivier als de Villaine.”

Zure nasmaak

Team Oranje zakte uiteindelijk dus te ver terug voor eremetaal in Frankrijk. Van der Schaft houdt er een zure nasmaak aan over. “De vijfde plek op een internationale wedstrijd is niets om je voor te schamen, maar na zo’n sterke trainingsweek en een derde plek na de eerste wedstrijddag toch teleurstellend – temeer omdat we over twee dagen genomen slechts vijf punten van Frankrijk eindigden. We nemen de geleerde lessen mee en gaan volgend jaar in Oekraïne vanzelfsprekend proberen om ons te revancheren.”

Share this post