Nederland zesde bij WK Zoet Senioren

Team Holland is knap zesde geworden bij het 66e WK Zoetwatervissen Senioren – afgelopen weekend aan het Danube-Tisa-Danube-kanaal in Servië. Absolute uitblinker in de ploeg van bondscoaches Jan van Schendel en Stefan Verhoeven was Jurgen Spierings met een tiende plek individueel.

Na de elfde plek bij het WK Senioren 2018, hoopte de door Sportvisserij Nederland afgevaardigde ploeg – bestaande uit Jurgen Spierings, Stefan Altena, Sjors Milder, Luciën de Rade, Ramon Pasmans, Ramon Ansing en Nick Eestermans – dit keer op een betere eindnotering. “Met een zesde plek zitten we dit jaar ruim in de top 10”, blikt Jurgen Spierings – die na de eerste wedstrijddag zelfs nog op plek 1 stond in het individuele klassement – tevreden terug. “Zeker als je ziet dat we in een groot deelnemersveld van 32 landen alleen de toplanden Frankrijk, Italië, Hongarije, België en Engeland (in volgorde van plek 1 tot 5, red.) voor ons hoefden te dulden.”

‘Katvisjes’

Voor Spierings was het vrijwel kaarsrechte Danube–Tisa–Danube-kanaal bekend terrein: “Al was er dit keer wel sprake was van een uitzonderlijk lage waterstand. We zaten nu op de stenen waar we de vorige keer visten.” Met 8,4 kg, verdeeld over 185 vissen, wist Spierings de eerste wedstrijddag knap een 1 in zijn vak te vissen en ging hij zelfs aan kop in het individueel klassement. “Ik had het geluk dat ik in het vak terechtkwam waar we de laatste twee voorbereidingsdagen hadden getraind. De truc bleek hier om op 13 meter voer met een klein beetje aas te brengen. Dat leverde al snel enkele blieken op en al na een kwartier arriveerden de wat agressievere katvisjes (dwergmeervalletjes, red.). Dan is het zaak om met een of twee grote wormen op de haak te vissen, gas te geven en aantallen te maken. Dat lukte goed.”

Kansen op podiumplek

Met een 1e plek individueel en zesde plek als team rook de Oranje-equipe voor aanvang van de tweede wedstrijddag dat er kansen waren op een podiumplek. In de meeste vakken bleek daarbij het steeds korter onder de kant vissen – beginnend op 9,5 meter en eindigend met slechts de vier topdeeltjes – de methode om goed aan de katvisjes te komen. “Op de tweede dag heb ik zelf het eerste uur wederom op de katvisjes gegokt. Achteraf gezien had ik echter beter op de voorn en bliek kunnen inzetten, want die werden in dit eerste uur aanzienlijk meer gevangen dan op dag 1. Maar dat is achteraf praten. Of het aan de hevige regenval in de nacht van zaterdag op zondag – en het iets troebelere water – lag, zullen we nooit te weten komen.”

Prima organisatie

De eerste plek in het individuele klassement ontglipte Spierings door dit eerste uur, waarna hij zich herpakte en alsnog derde in zijn vak – goed voor een knappe tiende plek in het individuele eindklassement. “We wisten dat de bekende toplanden op dag 2 wederom erg sterk hadden gevist en lieten na het eindsignaal de hoop op eremetaal al snel los. Het podium kende dan ook geen grote verrassingen. Maar met een zesde plek hebben we als Team Holland een goed resultaat neergezet op dit door de Servische sportvisbond prima georganiseerde WK”, besluit Spierings.

Share this post