Nieuw record snoekbaars: 106 cm!

Robert Xhofleer zal Valentijnsdag 2020 niet snel vergeten. Op vrijdag 14 februari ving hij namelijk het nieuwe Nederlandse record snoekbaars. Deze beul van een vis was maar liefst 106 centimeter groot!

Het was die vrijdag sowieso al een magische dag voor Robert en zijn vismaat Gerben Mul – twee bijzonder fanatieke snoekbaarsvissers die helemaal verslingerd zijn aan het pelagisch vissen. Samen vingen ze op een plas die in directe verbinding staat met een van de grote rivieren die ons land rijk is een indrukwekkend rijtje kneiters: snoekbaarzen van respectievelijk 84, 88, 94.5, 96 en 97 cm. 

“Gedurende de dag raak je dan in een soort flow”, zegt Robert nog altijd nagenietend. “Het gekke was dat we na die bizarre serie vissen beiden het gevoel hadden dat er nog een bonus in het vat zat.” En die kwam er ook.

Klasse apart

Het was inmiddels al donker toen Robert een regelrechte beuk van een aanbeet kreeg op zijn twintig centimeter grote shad (voornkleur, met een vorkstaart). “Het zware gewicht in combinatie met de krachtige ‘kopstoten’ maakte al snel duidelijk dat het een echte bak was. 

De baitcaster stond dan ook goed krom tijdens de explosieve dril! Riviersnoekbaarzen zijn sowieso een klasse apart wat betreft vechtlust.” Toen de vis eenmaal aan de oppervlakte was, hadden hij en Gerben meteen in de gaten dat het een snoekbaars van de buitencategorie was.

“Ik weet nog goed dat ik in het schepnet keek en tegen Gerben zei: “Dit is hem, mijn nieuwe recordvis!” Mijn vorige PR stond op 102 cm en dateert uit februari 2001. Die vis ving ik werpend langs het stroomnaadje op de rivier.”

Uiterst zeldzaam

De vis werd na nauwkeurig te zijn gemeten, gefilmd en gefotografeerd – belangrijke voorwaarden voor erkenning van het BNRZ-record – snel weer ongeschonden teruggezet. “Groter dan dit ga ik waarschijnlijk nooit meer vangen, maar zeg nooit nooit!”, zegt Robert met een knipoog.

“Zo’n anderhalf jaar geleden ving mijn vismaat Igor Vucenic een snoekbaars van 105 cm. Ook toen dachten we dat dit record nooit meer verbroken zou worden. Dit soort vissen zijn uiterst zeldzame exemplaren: lang niet iedere snoekbaars heeft de genetische aanleg om tot een dergelijk formaat uit te groeien. Ik heb simpelweg het geluk gehad dat ik deze monstervis daadwerkelijk ben tegengekomen en vervolgens ook nog eens heb mogen vangen!”

Share this post