Oranje naar WK Dames Karpervissen

Team Holland neemt namens Sportvisserij Nederland van 31 augustus tot 3 september deel aan het tweede WK Karpervissen voor Dames in Engeland. Op het complex van de Linear Fisheries nabij Oxford bindt de ploeg van bondscoach Lizette Beunders gedurende 72 uur de strijd aan met zeven andere landen. In dit artikel blikken we met haar vooruit op het WK.

Op het moment dat we bondscoach Lizette Beunders spreken is ze net bezig om de bus in te pakken voor een trainingsweekend met de damesploeg. “Met nog een paar weken te gaan tot het WK zijn we druk bezig met het zetten van de laatste puntjes op de i. Denk aan het knopen van onderlijnen en op orde brengen van het materiaal.” Dat doet Team Holland mede op basis van de recente ervaringen op het WK-parcours. “We zijn onlangs een week gaan trainen op het Linear Fisheries complex waar de wedstrijden om het wereldkampioenschap worden gevist. Dat was de finishing touch van de voorbereiding.”

Niet alles prijsgeven

Want hoewel er daarvoor online al een hoop voorwerk was gedaan om meer te weten te komen over het WK-water, merk je volgens Beunders in de praktijk pas echt hoe de situatie ter plekke is. “Bijvoorbeeld dat er best wat kreeft aanwezig is. Dat heeft weer invloed op de manier waarop je het aas precies presenteert.” Gevraagd naar meer voorbeelden inzake de te verwachten visserij, is de bondscoach niet van plan het achterste van haar tong te laten zien. “Ik zou je graag meer vertellen, maar op dit moment kan ik niet alles prijsgeven. De concurrentie houdt ons namelijk in de gaten. Zo kwam de Engelse damesploeg bij ons kijken toen we op de Linear Fisheries trainden.”

Typisch Engelse visserij

Op hoofdlijnen kan Beunders de indrukken die tijdens de trainingen werden opgedaan wel schetsen. “Het is een typisch Engelse visserij, dus behoorlijk afwijkend van wat wij in Nederland en de rest van Europa gewend zijn. Je krijgt via de loting een stek toebedeeld waar je alleen recht vooruit mag vissen – net zoals in de wedstrijdvisserij bij het witvissen. Op sommige stukken is het parcours relatief smal,
maar er is ook een gedeelte waar het 150 meter breed is. Verder was het tijdens onze training erg heet, waardoor de vis aan de oppervlakte zat. We hebben dus veel met zig rigs op half water of net onder de oppervlakte gevist.”

Podiumplaats als doel

Verder houdt de bondscoach de kaarten tegen de borst. “We gaan proberen om ons te onderscheiden, maar over hoe we dat gaan doen kan ik op dit moment niet uitweiden. We willen de kansen op een medaille immers zo groot mogelijk houden.” Beunders gaat met Team Holland voor een podiumplaats. “Dat zal nog een hele kluif worden, want ik schat Engeland en Frankrijk in als de sterkste ploegen. De Engelse dames hebben het thuisvoordeel en door corona twee jaar extra kunnen trainen op het WK-water. In dat land kan de bondscoach bovendien kiezen uit 200 dames. Ook in Frankrijk is er een grote vijver om uit te vissen voor de nationale ploeg.”

Veel nieuwe aanwas

De Nederlandse bondscoaches – Beunders en haar assistent Jan van de Kop – hebben een iets minder groot reservoir aan karpervissende dames tot hun beschikking. “We zijn natuurlijk een kleiner land, dusdan heb je te maken met een ander schaalgrootte.” De huidige selectie is een mix van vrouwen met internationale wedstrijdervaring en nieuwe talenten. “Het karpervissen onder dames zit gelukkig sterk in de lift en de laatste jaren is er aardig wat nieuwe aanwas bijgekomen. Maar er kan natuurlijk altijd meer bij”, spoort Beunders de Nederlandse dames aan om de karperhengels op te pakken.

De Nederlandse ploeg die deelneemt aan het WK Karpervissen voor Dames bestaat uit de volgende dames: Jessica van Elleswijk, Kelly van der Laan, Sabine van de Kop, Anouk Bonnet, Bianca Venema, Franka Gorter, Iris Hermese en Sandra Kool.

Topsportmentaliteit

Om in aanmerking te komen voor de nationale ploeg is goed kunnen vissen niet voldoende. “Uiteraard moeten de vis skills in orde zijn”, zegt Beunders. “Maar er komt meer bij kijken. Je moet in een ploeg die bestaat uit drie koppels ook een teamplayer zijn. Het eigen succes is ondergeschikt aan het teamresultaat.” Verder is een topsportmentaliteit essentieel. “Je moet tot het gaatje kunnen gaan. Het WK is een wedstrijd van 72 uur waarin je nauwelijks slaapt. Dat is een uitputtingsslag waarin het aankomt op uithoudingsvermogen. Al scheelt het of je op de vis zit. Is dat het geval, dan merk je niet zo veel van de vermoeidheid”, lacht Beunders.

Trots en vol vertrouwen

Voor de bondscoach zullen het in Engeland ook drie hectische dagen worden, maar Beunders kijkt vol vertrouwen vooruit naar het WK. “Ik ben trots op mijn team. De meiden hebben zich zo goed mogelijk voorbereid, zijn bijzonder gemotiveerd en gaan er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen. Met een bronzen plak zou ons WK al meer dan geslaagd zijn.” De verrichtingen van de Nederlandse ploeg zijn via ‘Team Holland Dames’ te volgen op zowel Facebook als Instagram. En uiteraard houden we je ook op de hoogte via de Facebookpagina Wedstrijdvissennl van Sportvisserij Nederland.

Share this post