Spectaculaire opening en officiële training WK Junioren Kustvissen.

Het WK Kustvissen Junioren 2018 wordt dit jaar gehouden in Gandola, Portugal. Het U21 team, bestaande uit Rick van Gastel, Ivan Gabrielse, Erik Hollestelle, Machiel Wiellaard en Arjan Wisse o.l.v. Martin van der Drift en Rob Punselie, en het U16 team, bestaande uit Ardjan Dorst, Geert Van Eenennaam, Daan Kusse, Pedro Van Sluijs en Martijn Wisse o.l.v. Corné Westerlaken en Kristiaan Minderhoud, zullen gaan strijden om die gouden plak.

Verslag van coach Corné Westerlaken

We zijn begonnen!! En traditioneel start dat met een openingsparade in een nabijgelegen vissersdorpje. Zo belandden we in het mooie Vila Real de Santo António waar we toegejuicht werden door een enthousiaste groep Nederlandse overwinteraars. Overigens is een deel daarvan ook erg actief in de hengelsport, maar dan met name langs de rivier die Portugal scheidt van Spanje. Een aanrader voor iedereen die hier nog eens komt, er worden daar erg grote vissen gevangen.
Na een korte wandeling door pittoreske straatjes, een aantal toespraken van officials en lokale bestuurders in het plaatselijke theater, evenals een mooie voorstelling van de lokale balletvereniging volgde een heerlijk en gezellig openingsdiner.

De officiële training begon met een krachtige aflandige wind die in de loop van de wedstrijd veranderde in een zeewind. Kleine variatie in weersomstandigheden hebben hier  erg grote impact. In de trainingsdagen betekende dit vaak hoge golven, tijdens de officiele training niet. De belangrijkste reden hiervoor is de situatie honderden kilometers verder op de oceaan. 

De U16 ploeg is deze dag niet in de uitslag opgenomen. Omdat de officiële training op zondag gehouden wordt, hebben wij om religieuze redenen niet met de voltallige selecties gevist. In het reglement van de internationale bond FIPS-MER is beschreven dat er pas een uitslag gemaakt kan worden bij deelname van ten minste vier vissers. In ons geval waren dat er vandaag twee. Daan had op het eerste oog een mooie loting met een kopnummer (E8), dichtbij een strekdam. Helaas bleek dit stuk van het parcours door de stroming juist erg ondiep te zijn, waardoor de vangsten matig waren. Hij bleef met een dorade en een kleine goudharder op een zevende plaats in het vak steken. 
Martijn kende in de eerste twee uur van de wedstrijd een mooie start. Hij ving twee exemplaren van tot dusver de verrassing van het WK, de Palometa. Deze vissen werden vandaag met name in de tweede helft van de wedstrijd veel gevangen en zijn ware krachtpatsers. Zodra ze onder de kant komen leveren ze een heftige strijd. De twee palometa’s van Martijn leverde hem een vierde vakplaats op. Heel de ploeg staat te popelen om morgen een paar tandjes bij te doen! In de U16 categorie ging de dag overwinning met overmacht naar het thuisland Portugal.

U21 stond vandaag aan de start met vier deelnemers. De opdracht vooraf was glashelder en luidde: op zoek naar de bonusvissen in de “verre velden”. De verleiding in het begin van de wedstrijd om kort op geep en dorades te gaan vissen was bij sommigen groot vanwege het succes bij andere landen, echter werd de vooraf vastgestelde opdracht keurig uitgevoerd.
Erik werd het eerst beloond voor zijn vasthoudendheid met een draai van twee gepen. Kort daarna landde ook Ivan een mooie geep. Bij Arjan en vooral Rick duurde het een stuk langer voordat er vis in de emmer terecht kwam. Uiteindelijk bleek Rick van de lange adem te zijn en ving in het laatste uur op afstand nog zes mooie vissen. Dit leverde hem een keurige tweede plaats in de zone op. Ivan, Arjan en Erik vingen in het laatste uur ook nog enkele vissen, waarmee ze respectievelijk vierde, zesde en zesde in het vak werden.
Enkele landen lieten net als ons niet het achterste van hun tong zien, terwijl andere landen, met Spanje duidelijk voorop, werkelijk op het scherpst van de snede hebben gevist. Spanje ging dan ook met de dag overwinning aan de haal.

Morgen gaan we dan echt om de medailles strijden. Het parcours blijft ongewijzigd. Dit betekent dat we wederom naar de stranden bij Vila Real de Santo Antiónio zullen afreizen voor de eerste echte wedstrijd.

Tot morgen!

Share this post