Stappenplan voor het najaar

Een zomerlang heb je kunnen genieten van je waterpartij. Wanneer de dagen korter worden, is het tijd om je vijver een ‘grote beurt’ te geven. Dat bevordert de overwintering en vermindert algenproblemen in het voorjaar. Velda maakt het makkelijk met een overzicht van de vijverklusjes in de herfst en de winter.

De planten in de vijver zijn uitgebloeid, het blad verkleurt en sterft af. Ook de bomen en struiken in de tuin laten steeds meer blad vallen. Kortom, het is herfst en tijd voor vijveronderhoud.

Stap voor stap

Stap 1 Waterhardheid op peil | Controleer de kwaliteit van het vijverwater en verhoog de hardheid met GH Plus en KH Plus. Het is belangrijk dat je de winter ingaat met een GH boven de 10° en een KH boven de 8°DH. De kans op verzuring van de vijver is dan minimaal.

Waterhardheid op peil

Stap 2 Bodemslib verwijderen | Vijverbodemslib is een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Verwijder het bezinksel met Bio-Oxydator. De micro-organismen breken het slib af, de pH korrels gaan bodemverzuring tegen en de natuurkalk zorgt voor de juiste waterhardheid.Stap 3 Waterhardheid op peil | Meet de waterwaardes en breng ze op peil met GH Plus en KH Plus. GH-waardes tussen 8° en 12°DH en KH-waardes tussen 6° en 8°DH zijn ideaal voor de vijver. Test regelmatig om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het vijvermilieu.

Waterhardheid op peil

Stap 4 Bacteriën toevoegen | Help de natuur een handje met Bacterial. Deze waterzuiverende bacteriën starten de vijver op en beginnen direct met de biologische ‘schoonmaak’. Dit houdt het vijverwater helder en het biologisch evenwicht is snel weer op peil.

Stap 5 Groen water voorkomen |  Al vroeg in het voorjaar kunnen algen ontstaan, nog voordat de waterplanten beginnen te groeien. De UV-C lamp in het filter doodt zweefalgen en zorgt voor helder water. Vervang de lamp in het voorjaar voor een blijvend resultaat.

stap 6 Aandacht voor beplanting | Nu is de vijver klaar om nieuwe waterplanten aan te brengen. Bestaande waterlelies en moerasplanten kun je vermeerderen en verplanten. Gebruik ruime plantmanden en de juiste vijverplantaarde. Neem Lelite voor je waterlelies.

Aandacht voor beplanting

Wij blijven steeds blogs schrijven om je steeds van de nieuwste adviezen te voorzien. Houd dus onze blog pagina altijd in de gaten. Heb je daarnaast vragen? Stel deze dan op onze Velda Facebook pagina.  Wij beantwoorden ze graag.

The post Stappenplan voor het najaar appeared first on Velda.

Share this post