Team HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca wint de TTC Dobbervissen 2023

Het team HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de Top TeamCompetitie Dobbervissen gewonnen. Ramon Ansing – de teamcaptain die ook zijn individuele titel prolongeerde – beschouwt deze overwinning als een “prachtige prestatie die aantoont hoe goed we als team samenwerken”. Het team Af en toe een bliekske eindigde op de tweede plaats, terwijl Team Limburg 2 beslag legde op het brons.

Het slotweekend van deze teamcompetitie, die bestaat uit zes wedstrijden met vijf vissers per team, vond net zoals vorig jaar plaats op het Lateraalkanaal bij Horn. Opnieuw bleek dat het succes afhing van het combineren van verschillende technieken. “Dit seizoen draaide het om het gericht vangen van kleine vis op een korte afstand, evenals het vangen van grotere witvis op volle lengte. Deze aanpak was zowel hier als tijdens het openingsweekend aan het Kanaal Veendam-Musselkanaal en het tweede weekend aan het Prinses Margrietkanaal doorslaggevend”, blikt Ramon Ansing tevreden terug. Het winnende team bestaat naast Ramon Ansing uit Ramon Pasmans, Sjors Milder, Stefan Hooyman en Anja Groot.

Grote vis maakt het verschil

De meeste teams kozen aan het Lateraalkanaal om twee voerplekken aan te leggen. Op de ene stek was grondels vangen het doel, terwijl ze op de andere stek witvis bevisten. Ansing: “Met het vangen van grondels, soms wel tot 150 per uur, kun je aardig wat gewicht opbouwen, maar het is pas echt een gamechanger als je ook een grote vis erbij vangt. Om een brasem van 1,5 kg te evenaren, moet je behoorlijk wat grondels vangen, aangezien die gemiddeld zo’n 10 gram wegen.”

 

Juiste keuze gemaakt

Het draait hierbij om het nemen van de juiste beslissing op het juiste moment. De winnaar van de titel ‘sportman van het jaar 2022’ koos op zaterdag na iets meer dan een uur ervoor om op volle lengte te vissen, vlak voordat de eerste boot langskwam. Dit resulteerde meteen in de vangst van een baars van 800 gram. “Tijdens de teamcompetitie hebben we tactisch sterk gevist en de juiste keuzes gemaakt. We hebben hierdoor ook geen echte slechte uitslagen gevist”, gaf Ansing als reden voor de teamoverwinning.

Zwaar vissen op lichtgewichten

Dit weekend was een opmerkelijk verschil in materiaalkeuze zichtbaar. Waar witvis doorgaans zo subtiel als mogelijk wordt bevist, werd bewust voor een zeer zware grondel-montage gekozen. “Bij het vissen op grondels draait alles om het vangen van aantallen en is snelheid essentieel. Om het haakaas snel bij de bodem te brengen, gebruiken we dobbers van vier tot acht gram, met een gegroepeerde verzwaring net boven de tien centimeter korte onderlijn. De lijndiameter en het haakformaat (16/00 met haakmaat 14 tot 16) deert ze niet veel, omdat grondels agressieve azers zijn”, licht Ansing toe.

Op volle lengte

Voor de tweede voerplek, op een afstand van dertien meter, had het winnende team verschillende topsets klaargemaakt, elk uitgerust met dobbertuigjes variërend van subtielere één-grams modellen tot vlagdobbers van vier gram. Zondag liet de witvis zich niet veel zien, maar op zaterdag vingen diverse teamleden van HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca, na aanwijzingen van bankruneer Gerrit Ansing, belangrijke brasems op deze visafstand.

Overtuigend winnaar

In het top van het teamklassement vonden geen grote veranderingen plaats. Team Af en toe een bliekske behield zijn tweede plek, team Limburg 2 wist eveneens hun derde plaats te behouden. Voorafgaand aan dit weekend had Luciën de Rade, de teamcaptain van het dichtstbijzijnde concurrentteam Af en toe een bliekske, al aangegeven dat het een bijna onmogelijke taak zou zijn om Team HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca van de eerste plaats te stoten.

Team HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca met staand (v.l.n.r.) Ramon Ansing, Ramon Pasmans en Stefan Hooyman. Zittend: 

Ook individueel goud

Met Ramon Ansing op de eerste plaats en teamlid Stefan Hooyman op de tweede plaats in het individuele klassement was de overwinning compleet voor Team HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca. De strijd om de bronzen medaille was buitengewoon spannend. Het verschil tussen de nummer drie, David Visser, en zijn concurrenten Haike Ruijters, Patrick Broekhuizen en Charlie van Rhee bedroeg slechts een half punt, waarbij het uiteindelijke totaalgewicht de doorslag gaf.

Top-3 eindstand teams

  1. HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca, 118 punten;
  2. Af en toe een bliekske, 139 punten;
  3. Team Limburg 2, 162 punten.

Top-3 eindstand individueel

  1. Ramon Ansing (HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca), 6 punten;
  2. Stefan Hooyman (HSV de Karper Voerendaal – Tinca Tinca), 10 punten;
  3. David Visser (Af en toe een bliekske), 13 punten.

Snel op de hoogte

Op 30 september en 1 oktober valt ook de beslissing bij de Top Teamcompetitie Dobbervissen Dames/U20. Zij vissen hun beslissende derde en vierde wedstrijd aan het Noordhollandsch Kanaal. Een week later strijden de feedervissers aan het Lateraalkanaal om de TTC-titel.

Wil jij snel op de hoogte zijn van de vakuitslagen en ander wedstrijdnieuws? Houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Klik hier voor de volledige vakuitslagen en de complete eindrankings.

Share this post