Terugblik Sportvisserij Nederland Topsportgala 2023

Afgelopen zaterdag zijn tijdens de zevende editie van het Sportvisserij Nederland Topsportgala de grootse prestaties van Nederlandse sportvissers gevierd. Frank Peene, Mandy Swart en Mathias Baas werden respectievelijk gekozen als Sportman, Sportvrouw en Sporttalent van het jaar. Daarnaast werden alle nationale en internationale Nederlandse medaillewinnaars feestelijke gehuldigd gedurende dit jaarlijkse evenement in Topsportcentrum Papendal.

De bijzondere prestatie van Mathias Baas werd door de aanwezige wedstrijdvissers en een vakjury overduidelijk beloond met de titel Sporttalent van het jaar. De sportvisser uit Krabbendijke kreeg 82,5 procent van de stemmen. Mathias werd in 2023 in eigen land individueel wereldkampioen bij het WK Kustvissen voor Junioren in de U21-categorie.

De Zeeuw toonde zich bij de uitreiking tevreden en nuchter met zijn prijs “Dat ik in Zeeland de individuele wereldtitel pakte, maakte deze prestatie extra bijzonder. Het ultieme doel blijft om ook eens met het team wereldkampioen te worden”.

Mandy Swart na talent nu Sportvrouw van het jaar

Mandy Swart werd gekroond tot Sportvrouw van het jaar 2023. De Woudrichemse, die vorig jaar nog werd verkozen als Sporttalent van het jaar, kreeg 63,5 procent van de stemmen. “Ik ben vanaf jongs af aan meegenomen naar buiten, naar de waterkant en nam al op vijfjarige leeftijd deel aan mijn eerste wedstrijdje”, blikt de kersverse Sportvrouw van het jaar terug op haar eerste stappen in de hengelsport. In 2023 werd ze onder meer Nationaal Kampioen bij de TTC Dobber in de U25-categorie, eindigde tweede bij het ONK Dames en pakte met het team goud bij de Evezet TTC Dobber Dames + U20. Bij het WK Dames eindigde ze in de individuele uitslag op een negende plaats.

Dubbel wereldkampioen en sportman van het jaar

Bij de verkiezing van Sportman van het jaar kreeg Frank Peene (met 54 procent van de stemmen) de beloning voor zijn bijzondere prestaties in 2023. “Deze prijs is bijzonder, maar de titels met de teams en ook het individuele goud staan natuurlijk bovenaan”, zei de zeevisser uit Westkapelle. In 2023 werd hij op het WK Kustvissen Heren in Italië zowel met Team Holland als (voor de tweede maal in zijn carrière) individueel wereldkampioen. Daarnaast won hij in teamverband de Penn NTC Kustvissen 2023.

Oeuvreprijs voor Henri Karremans

Sportvisserij Nederland reikte de oeuvreprijs uit aan Henri Karremans voor zijn bijzondere bijdrage voor het sportvissen. Als voormalig bondscoach en sportvisser heeft Karremans zo’n beetje alles gewonnen en verschillende generaties sportvissers geholpen bij hun hobby door zijn kennis en ervaring te delen. Daarnaast zet Karremans zich al jarenlang in als vrijwilliger voor de hengelsport.

“Hier ben ik heel erg stil van. Ik wil graag Sportvisserij Nederland bedanken en als ik in de toekomst nog iets kan betekenen, dan kunnen jullie mij altijd bellen”, zei Karremans blij en verrast tijdens de uitreiking. In de gecombineerde februari-maart editie van Hét VISblad – verschijnt omstreeks 30 januari – blikken we uitgebreid met Henri Karremans terug op zijn bijdrage voor de hengelsport.

Gouden en zilveren spelden voor wereldkampioenen

De Nederlandse teams – die onder de vlag van Team Holland zijn uitgezonden naar de internationale wedstrijden – verzamelden dit jaar drie wereldtitels, twee zilveren en één bronzen medailles. Frank Peene en Kees Gillissen pakten in 2023 voor de derde keer de mondiale titel en kregen een gouden speld uitgereikt, terwijl Marijn Gabrielse, Erik Hollestelle, Rico ’t Mannetje, Rob Punselie, Ricardo Kalle en Matthias Baas voor het eerst wereldkampioen werden en de zilveren speld ontvingen.


Een gouden speld voor Frank Peene.


Naast alle internationale podiumprestaties werden ook alle Nederlandse medaillewinnaars feestelijk gehuldigd.

Onderscheiding van FIPS-Mer

Sportvisserij Nederland werd onverwachts ook in het zonnetje gezet door de internationale visbond FIPS-Mer met een speciale onderscheiding voor haar tomeloze inzet voor sportvissen in het algemeen en wedstrijdvissen in het bijzonder. Uit handen van FIPS-Mer president Gilbert Zangerlé – die speciaal hiervoor uit Luxemburg was overgekomen – ontving directrice Rosetta Kooistra de speciale gedenkpenning.

Zangerlé prees de bijdrage van Sportvisserij Nederland aan de internationale wedstrijdsport, maar wees ook het bredere plaatje. Zo gaf hij aan hoe sportvissen betekenis geeft voor zowel mens, maatschappij als de natuur – en de belangrijke rol die Sportvisserij Nederland hier in speelt.

Blijf op de hoogte

Wil je niks missen op het gebied van het laatste wedstrijdnieuws? Blijf altijd volledig op de hoogte via de Facebookpagina ‘Wedstrijdvissennl‘ van Sportvisserij Nederland.

Share this post