Terugkijken: aandacht voor visstand Waddenzee op RTL 4

In de tweede aflevering van het nieuwe tv-programma Ik Ga Op Reis En Ik Neem Mee – gisteravond uitgezonden op RTL 4 – werd volop aandacht besteed aan de slechte toestand waarin de visstand van de Waddenzee en het IJsselmeer zich bevindt. Postcode Loterij-ambassadeur Caroline Tensen nam in de uitzending cabaretier, presentator én verwoed sportvisser Klaas van der Eerden mee naar het UNESCO werelderfgoed Waddenzee. Daarbij werd ook vanaf het strand gevist.

Eerder gistermiddag, was Klaas van der Eerden al te gast in het live-programma ‘5 uur live’ op RTL 4. Ook in deze uitzending neemt sportvisser Klaas het op voor de visstand en daarbij steekt hij ook zijn passie voor het sportvissen niet onder stoelen of banken. Kijk deze uitzending hier online terug, het item met Klaas start vanaf minuut 33:43.

Caroline Tensen heeft voor deze uitzending niet voor niets bevriende collega en sportvisser ‘Big Fish’ Klaas van der Eerden uitgenodigd, die zelf graag op en aan het water is. “Ik wilde hem laten zien hoe mooi het waddengebied is, maar ook hoe kwetsbaar. Het is namelijk heel slecht gesteld met de visstand. Maar er gloort hoop met de aanleg van de Vismigratierivier.”

Visstand gaat achteruit

De lage visstand is een groot probleem voor de Waddenzee. Mede door de aanleg van de Afsluitdijk zijn voedselrijke zeearmen afgesloten en kunnen trekvissen hun paaigronden niet meer bereiken. Bovendien vormen vissen een belangrijke schakel in het voedselweb. Zo is de lage visstand ook van invloed op de voedselrijkdom voor trekvogels. Met de zeehonden gaat het goed. Maar als we niet oppassen kunnen vissers noch zeehonden straks vis vinden in de Waddenzee. De lage visstand verontrust sportvisser Klaas van der Eerden ook. “Het is belangrijk dat het evenwicht wordt bewaakt. We moeten de balans weer terugbrengen in de Waddenzee. De mens moet daarbij helpen, want de mens heeft het ook verstoord. Het zou mooi zijn als er weer hoop gloort en dat er weer grote vissen gaan zwemmen”, aldus Van der Eerden. 


In 2019 wordt gestart met de aanleg van de Vismigratierivier.

Waddenvereniging ontvangt € 25.000 extra

De Vismigratierivier is één van de projecten die met steun van de Nationale Postcode Loterij wordt gerealiseerd en waar ook Sportvisserij Nederland nauw bij betrokken is. Door een gat in de Afsluitdijk en een kilometer lange getijdenrivier kunnen trekvissen straks weer vrij heen en weer bewegen tussen zout en zoet water. Trekvissen hebben dat nodig om op te groeien en zich voort te planten. In 2019 wordt gestart met de aanleg van de Vismigratierivier ten westen van de spuisluizen van Kornwerderzand. Het project wordt extra versterkt met de cheque van € 25.000 die Caroline aan het einde van de uitzending namens de deelnemers van de Postcode Loterij aan de Waddenvereniging schenkt.

Tv-presentator Klaas van der Eerden is een waardevolle ambassadeur voor de hengelsport.

Wat maakt het wad uniek?

De Waddenzee is het enige natuurlijke werelderfgoed van Nederland. Het open weidse landschap is door natuurlijke krachten gevormd. Het is een heel dynamisch gebied dat onder invloed van de elementen steeds verandert. De Deense, Duitse en Nederlandse Waddenzee vormen gezamenlijk het grootste aaneengesloten getijdengebied op aarde met een zeldzame rijkdom aan planten en dieren. Bovendien is het waddengebied door het Nederlandse volk verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. 

Share this post