Terugkijken: onderzoek naar mysterieuze kwabaal (video)

De kwabaal is onlangs herontdekt in Friesland, waar de vis al lange tijd was uitgestorven. Onderzoek en maatregelen van Sportvisserij Nederland en diverse partners zorgen voor een terugkeer van deze soort in de Nederlandse wateren. Verschillende media pakten het nieuws op. Zo berichtte EenVandaag over het project Swimway Vecht.

In de EenVandaag-uitzending van afgelopen zaterdag kwam o.a. Jan Kamman van Sportvisserij Nederland over het project Swimway Vecht van aan bod. In dit project wordt er over meerdere jaren onderzoek gedaan naar de trek van vissen (vismigratie) in de rivier de Vecht, die vanuit Duitsland door Overijssel naar het Flevolandse Ketelmeer stroomt.

Project Swimway Vecht

Voor het onderzoek werden honderden vissen gevangen, waaronder ook een aantal kwabalen. Die kregen een gps-zender. Daaruit bleek volgens Jan Kamman van Sportvisserij Nederland dat de kwabaal gewone vistrappen niet kan passeren. “De kwabaal is een bodemvis en kan niet springen.”

 
Om ervoor te zorgen dat de vis wel door de Vecht kan zwemmen en kan zoeken naar een geschikte plek om zich voort te planten, werd bij een aantal stuwen naast een vispassage ook een nevengeul gegraven.

Bekijk hier de reportage:

Share this post