Terugvangst gemerkte haaien

Drie in de Zeeuwse wateren gemerkte gladde haaien zijn door sportvissers teruggevangen (en daarna levend en wel weer losgelaten). De ene melding kwam uit Swansea Bay bij Wales, de twee andere haaien doken weer op in de Voordelta.

Tussen 2009 en 2017 heeft Sportvisserij Nederland met behulp van charterschippers meer dan 4.000 gladde haaien van een merkje voorzien – onder meer tijdens diverse edities van Sharkatag. Dit om meer kennis op te doen over de omvang, verspreiding en migratie van de haaienpopulatie voor de Nederlandse kust. Onlangs ontving projectleider Niels Brevé drie bijzondere terugmeldingen. “De eerste betreft een vis die begin juni werd gevangen in Swansea Bay, Wales. Deze haai werd in juni 2017 gemerkt door schipper Sjef Matthijssen bij Neeltje Jans. Dit is de eerste melding die de route vanuit Zeeland naar de Ierse Zee aangeeft. We hadden al het vermoeden dat vissen tussen deze gebieden migreerden, maar dit is de primeur die deze hypothese bevestigt.”

Herstel en bescherming

Twee andere in 2013 bij Neeltje Jans door Matthijssen gemerkte haaien blijken vaker in deze omgeving te vertoeven. Acht jaar later (voorjaar 2021) werd een vis weer op exact dezelfde plek gevangen, de ander iets verderop in de Westerschelde. Brevé: “Waar ze in de tussentijd naartoe zijn geweest weten we niet precies. In grote lijnen zien we wel dat de vrouwtjes in de herfst en wintermaanden naar zuidelijke wateren trekken, terwijl de mannetjes noordwaarts zwemmen.

In de lente en zomerperiode keren ze dan weer terug naar de Voordelta om hun jongen ter wereld te brengen. De Ooster- en Westerschelde zijn zogenaamde pupping areas. Daar worden tegenwoordig ook veel kleine haaien gevangen.” Deze inzichten in het bestand van de gladde haai is belangrijk voor het herstel en bescherming van de soort.

Share this post