Tips voor vijvers met veel planten

Geef de planten de juiste basis

Veel tuinliefhebbers willen de vijverbeplanting opnemen in het totale tuinplan. Mooie waterlelies, moerasplanten en zuurstofplanten creëren echt een vijvergevoel in de tuin. En met de hulp van vijverfiltratie en plantverzorging van Velda is een mooie plantenvijver binnen handbereik.

Na het aanleggen van de vijver is het belangrijk dat de waterplanten goed gaan groeien. Een echt vijvergevoel ontstaat wanneer je mooie waterlelies, moerasplanten en zuurstofplanten aanbrengt in de vijver. Om uiteindelijk een gezond vijvermilieu te krijgen met helder water, moet minstens de helft van het vijveroppervlak begroeid zijn.

Beplanting voor jarenlang vijverplezier
Vijverplanten geven zuurstof af en verwijderen schadelijke stoffen uit het water. Vooral de snelgroeiende zuurstofplanten houden de vijver helder en algenvrij. Met moeras- en oeverplanten maak je de vijver pas echt sfeervol. Kies de soorten met zorg uit en maak mooie groepen met variatie in kleur, hoogte en bladvorm. Een mooie waterlelie met veel bloemen vormt uiteindelijk de kroon op je plantenvijver. Zelfs zonder vissen is het vijvergevoel compleet.

BacterialBiologisch evenwicht in de vijver
De vijver is een gesloten ecosysteem. Biologische afvalstoffen worden door bacteriën omgezet in voeding voor waterplanten, die op hun beurt zuurstof afgeven aan het water voor een gezonde vijver. Waterplanten absorberen dus fosfaat en CO2, zodat algen geen kans krijgen in de vijver. Maar als het biologisch evenwicht verstoord raakt, kunnen algen wel gaan groeien, ten koste van de waterplanten. Vijversubstraat op de bodem, aangevuld met een dosis (vloeibare) Bacterial, brengt de biologische balans snel weer terug in de vijver.

Waterkwaliteit op peil
Test regelmatig de waterwaardes en breng ze op peil met GH Plus en KH Plus. Vijverplanten groeien goed bij een GH- en KH-waarde boven 7 °DH. De kans op verzuring van de vijver is dan minimaal. Watertesten gaat razendsnel met de elektronische watermeter van Velda. De AquaTesterPro met bijbehorende indicators meet in een paar seconden de belangrijkste waterwaarden.

Filtratie voor een heldere plantenvijver
In een doorstroomfilter passeert het water, onder druk van een pomp, meerdere kamers met filtermaterialen die vuildeeltjes tegenhouden en zorgen voor de biologische afbraak van afvalstoffen. De UV-C behandeling van het water doodt zweefalgen, ziektekiemen en schimmels voor een kraakheldere vijver. Kies voor het gemak van het compacte Floating Combi Filter voor vijvers tot 5000 liter water. Het Cross-Flow Biofill is inzetbaar tot 10.000 liter en het grote Giant Biofill XL kan worden gebruikt voor plantenvijvers tot 60.000 liter water.

The post Tips voor vijvers met veel planten appeared first on Velda.

Share this post