Tips voor vijvers met veel vissen

Veel vijverbezitters beleven plezier aan het houden en verzorgen van vissen. Het aanbod van vissoorten voor de vijver is enorm en vaak is het aantal vissen ten opzichte van de hoeveelheid water veel groter dan in de vrije natuur. Dat is geen probleem met de hulp van vijverfiltratie en visverzorging van Velda.

Na het aanleggen van de vijver, wil je natuurlijk snel vissen uitzetten. Besef wel dat de natuurlijke processen in de vijver dan snel uit balans raken. Visvoer en uitwerpselen van vissen vervuilen het water, maar met de juiste vijverfiltratie is dit geen probleem. Ook hebben ze zuurstofrijk water nodig en moet je ze beschermen tegen gevaar.

Filtratie is essentieel voor de vissenvijver
In een doorstroomfilter passeert het water, onder druk van een pomp, meerdere kamers met filtermaterialen die vuildeeltjes tegenhouden en zorgen voor de biologische afbraak van afvalstoffen. De UV-C be-handeling van het water doodt zweefalgen, ziektekiemen en schim-mels en geeft de vissen een gezonde leefomgeving. Kies voor vissen-vijvers tot 5000 liter het compacte Cross-Flow Biofill. Het grote Giant Biofill XL kan worden ingezet voor vissenvijvers tot 30.000 liter water.

Vissen helpen met vijverbeluchting
Vissen ademen via hun kieuwen en verlagen snel het zuurstofge-halte in de vijver. Extra zuurstof toevoegen is van levensbelang voor gezonde vissen. De Silenta luchtpomp staat naast de vijver en de luchtslang voert zuurstof naar de luchtsteen die in de vijver hangt. In de vorm van luchtbellen wordt zuurstof afgegeven aan het water. Tegelijkertijd voeren de bellen schadelijke gassen af die zich in dieper water bevinden. Zo voorkom je verstikking van de vijvervissen.

Vissen beschermen tegen reigers
De vissen in je vijver zijn een gemakkelijke prooi voor hongerige reigers. Ze worden in één keer doorgeslikt of levensgevaarlijk verwond door de lange snavel. Velda biedt verschillende methodes om je vissen te beschermen tegen viseters, gebaseerd op schrikdraad, laserstralen of lichtreflecties.

Voldoende en gevarieerd voeren
Regelmatig voeren is nodig voor levendige en gezonde vijvervissen. Naarmate de wa-tertemperatuur stijgt ( > 10°C), wordt hun energiebehoefte groter en kunnen ze rijkelijk ge-voerd worden. Wissel af met speciale kleurkorrels of natuur-voer. Vergeet nooit meer een voerbeurt met een automa-tische Fish Feeder bij de vijver.

The post Tips voor vijvers met veel vissen appeared first on Velda.

Share this post