Update corona 23 februari: versoepelingen

Hoewel de vooruitzichten met een derde golf op komst volgens het kabinet verre van rooskleurig zijn, heeft het toch besloten om de coronamaatregelen iets te versoepelen. Dit omdat de sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie na een jaar flink op beginnen te tellen.

Het kabinet neemt met de versoepeling van de maatregelen iets meer risico, maar doet dit beperkt en weloverwogen. De lockdown en de avondklok blijven daarom tenminste tot en met 15 maart van kracht. Ga je dus alleen of met een vismaat op pad – twee personen is de maximale groepsgrootte, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen t/m 17 jaar – om vissend een frisse neus te halen, zorg dan dat je voor 21:00 uur weer thuis bent. Houd daarbij altijd minimaal 1,5 meter afstand aan (ook als je vanuit een boot vist) en neem de hygiëneregels in acht.

Detailhandel en buitensport

Onderdelen van de nieuw afgekondigde maatregelen zijn dat de detailhandel vanaf 3 maart open mag voor winkelen op afspraak en jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten mogen sporten op sportaccommodaties. Dit betekent dat de deuren van de hengelsportzaak voorzichtig op een kier gaan, zodat je voer, aas en allerlei ander materiaal weer in de winkel kunt uitzoeken en afrekenen. Binnen de wedstrijdvisserij worden de mogelijkheden ook ietwat verruimd. Jongeren tot 27 jaar mogen in teamverband trainen en onderlinge wedstrijden zijn ook toegestaan – mits dit met het eigen team binnen de club plaatsvindt. Andere wedstrijden en competities blijven tot nader order verboden.

Extra aandacht

De risico’s die de verruimingen met zich meebrengen, is dat het naleven van de basisregels extra aandacht verdient. Dit geldt voor de hygiëneregels zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. En ook voor de regels voor 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden door zo veel mogelijk thuis te werken en blijven. Thuisblijven en testen bij milde klachten en na een positieve test samen met huisgenoten in quarantaine gaan doen ertoe, juist nu.

Kijk voor meer informatie over de persconferentie van 23 februari op de website van de Rijksoverheid.

Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

> Meer over corona en sportvissen lees je in ons dossier.

Share this post