Update responsive verenigingswebsites

De meeste websitebezoekers – zo’n 70% – gebruiken tegenwoordig een mobiel apparaat. Het is belangrijk dat een website ook op dit kleine scherm gebruiksvriendelijk werkt. Het huidige design van verenigingswebsites via Mijnhengelsportvereniging.nl wordt om die reden binnen enkele weken geschikt gemaakt via ‘responsive design’.

Op mobiel moet de websitebezoeker van onze verenigingswebsites nu steeds handmatig inzoomen om deze goed te kunnen bekijken.

Een responsive website is voor de mobiele bezoeker veel prettiger in het gebruik, doordat de bezoeker er eenvoudig en snel ‘met één hand’ kan navigeren via een touchscreen en teksten bijvoorbeeld veel beter leesbaar zijn. Daarnaast zijn responsive websites beter vindbaar in Google.

Testverenigingen

Als vereniging hoef je straks niets te doen om gebruik te kunnen maken van de responsive layout. Deze wordt automatisch voor alle verenigingen omgezet, waardoor de site direct beter gebruikt kan worden op een mobiel apparaat.

Uiteraard wordt dit eerst uitgebreid getest. Dat doen we samen met een aantal webmasters van verenigingen die zo behulpzaam zijn om hier tijd voor vrij te maken. Wij danken hen hier nogmaals voor!

Met wat extra werk weer klaar voor de toekomst

Sommige pagina’s van de website zullen door het nieuwe design wat veranderen. Vooral de opmaak van bijvoorbeeld de ‘Home’ pagina vraagt soms wat aanpassingen. Zo verdwijnt de vertrouwde fotobanner die veel verenigingen gebruiken en wordt het logo van de vereniging de eerste blikvanger. Meer informatie over de exacte wijzigingen volgt.

‘Responsive design’ betekent soms ook dat je je content (teksten en beelden) hierop aanpast. Zo is het verstandig om geen tabellen met rijen en kolommen (meer) te gebruiken, en juist wel kortere teksten, kopjes en alinea’s bijvoorbeeld.

Uit de test komt naar voren dat sommige inhoud van verenigingswebsites hiervoor nog niet optimaal is, en daardoor niet altijd goed leesbaar op een mobiel apparaat. Op basis van de resultaten met de testverenigingen stellen we tips en instructies op om met weinig moeite de inhoud van je website te optimaliseren.

Meer informatie

We realiseren ons dat deze vernieuwing extra inspanning vraagt van de webmasters van verenigingen en hebben geprobeerd deze extra inspanning zo beperkt mogelijk te houden.

We gaan er vanuit dat we na de test met verenigingen – binnen enkele weken – alle sites in één keer naar responsive kunnen overzetten. Uiteraard houden we alle hengelsportverenigingen en webmasters op de hoogte van de ontwikkelingen.

Share this post