UV-C filters
Onderhoud aan UV-C apparaten
Algemeen bekend is wel at de UV-lampen zelf elk jaar gewisseld dienen te worden. Graag geven we u wat extra uitleg hierover maar welk onderhoud dienst er nog eer uitgevoerd te worden?
Wisselen van de UV-lamp
Er zijn veel verschillende soorten UV-lampen op de markt. Zo zijn er TL’s, PL’s, T5 en T6 lampen en deze ook nog allemaal in verschillende versies en vermogens. Om de keuze nog ingewikkelder te maken zijn dezelfde typen lampen ook vaak verschillende prijsklasse te vinden, maar hierover straks meer. In de beschrijving van uw UV-C apparaat staat meestal aangegeven na hoeveel branduren de UV-lamp gewisseld dient te worden. Meestal is at na de 6.000 uur uitgaande van een originele lamp. Dat lijkt heel lang maar na ruim 8 maanden zitten deze branduren erop. De lampen branden dan nog wel blauw, maar het aandeel UV- licht is dan te laag voor een goede werking te garanderen. Vergelijk het met een ouderwetse dubbele TL- lamp aan het plafond. Als er en kapot is en vervangen wordt door dezelfde lamp geeft deze een andere kleur en lichthoeveelheid als de andere oude TL- lamp. Zo werkt het met een UV- lamp ook. Bij Philips lampen blijft het rendement op ruim 80% tot de branduren en daalt daarna snel. Bij de goedkopere versies daalt dit aanzienlijk sneller. Los van het veel hogere risico dat budget UV-lampen soms niet eens een seizoen branden, is vak na 3 maanden het rendement zo laag dat de werking in het gedrang komt. Daarom adviseren wij u de Philips lampen.
Schoonhouden kwartsglas
De UV-lamp wordt gescheiden van het vijverwater door een kwartsglas. Normaal glas zou namelijk het UV- licht blokkeren en heeft dus geen effect. Op het kwartsglas zetten zich natuurlijk ook vuildeeltjes en kalkkristallen af. Om dit te beperken adviseren we u 2 maal oer seizoen het kwartsglas te reinigen. Bij voorkeur met UV-C Cleaner (link naar dit superfisch product), deze is namelijk speciaal ontwikkeld om kalk- en vuildeeltjes te verwijderen zonder schadelijk te zijn voor de dieren in uw vijver.
Vervangen kwartsglas en o-ringen.
Na 2 jaar adviseren we u ook het kwartsglas niet de o-ringen ter afdichting te vervangen. Het kwartsglas omdat er toch altijd krasjes in het glas komen van kiezel of substraat en zand schuurt ook bijna onzichtbaar in het glas. Zelfs als het glas nog helder lijkt, is het rendement aanzienlijk lager als bij nieuw glas. De o-ringen zijn er veiligheid en kunnen makkelijk direct mee vervangen worden. Hierdoor worden ook lekkages voorkomen die natuurlijk de levensduur van het hele apparaat in korten.
Met goed onderhoud haalt u het maximale uit uw installatie en voorkomt u onaangename verassingen. Alle onderdelen vindt u hier. (link naar UV-onderdelen)